Etiketter

, , , ,

SpumanteBubbel är gott – det har under senare år varit, och är, en genomgående trend i bekantskapskretsen och det är inte ovanligt att det bjuds på ett glas Champagne, Cava, Spumante eller Prosecco som aperitif numera. Eller som väl kombinerat faktiskt också till maten i vissa fall. Dock tycks det finnas en viss förvirring kring italienskt mousserande vin – vad kallas det egentligen, Spumante eller Prosecco, eller både och? Därför tänkte jag försöka bringa lite klarhet i ämnet. Spumante, eller vini spumanti, används som en generell term för italienskt mousserande vin. ”Spumante” betyder just ”mousserande” på italienska och vinerna påminner om t.ex. fransk Champagne eller spansk Cava. Spumante finns som både torr (secco), halvtorr (semi-secco) och söt (dolce). Några vinhus använder sig dock av franska termer som t.ex. (från torr till söt) Extra brut, Brut, Extra Dry (som snarare är söt än torr) och demi-sec.

Prosecco är en ursprungsbeteckning av mousserande vin från norra Italien. Namnet har tidigare även använts för en sort av vindruva, som 2009 döptes om till Glera för att undvika sammanblandning med det ursprungsbetecknade vinet. Namnet ”Prosecco” används därför numera exklusivt som ursprungsbeteckning (EU-Regulation Nr. 1166/2009). Vinet odlas i Veneto-regionen, närmare bestämt i Conegliano och Valdobbiadene, uppe i bergen strax norr om Treviso. Prosecco är av tradition oftast ganska torra – Brut (upp till 12 gram restsocker per liter), Extra Dry (12-17 g/l) eller Dry (17-32 g/l).

Prosecco framställs enligt Charmatmetoden (kallas även cuve close eller metodo Italiano) där vinet får sina bubblor genom jäsning med socker och odlad jäst i temperaturreglerade ståltankar som inte får hålla mer än 20°. Vinet lagras sedan i ståltank 18-24 månader innan det fylls på flaska. Den sista lagringen är den som mest skiljer sig från Champagnemetoden, där den andra jäsningen sker i flaskan. Prosecco finns som både fullt mousserande (spumante), svagt bubblande (frizzante) och lätt pärlande (gentile).

Själv ska jag korka upp en liten Sesto Senso och överraska min bättre hälft med ett glas när hon kommer hem! Trevlig helg!

Uppdaterat: En underbart god och prisvärd Prosecco är Zonin Prosecco Cuvée 1821!

Uppdaterat II: Ett mycket välgjort och gott spumante från norditalien är Ferrari Brut NV, väl värt att prova!

Uppdaterat III: Prosecco gick 2013 om Champagne i global försäljning och fortsätter öka i populäritet!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser