Etiketter

, , , , , , , , ,

LammracksVilken härlig helg! Sträng kyla igår, ganska mycket mildare idag. Men båda dagarna har bjudit på en härligt strålande vintersol som värmt både själ och hjärta. Så det var med andra ord inte så svårt att nedkalla den inspiration som behövdes för att trolla fram lördagens middag – ugnsgrillade lammracks, hasselbackspotatis och smörstekt svamp med en reduktion på rött vin och balsamico. Helt underbart gott om jag får säga det själv.

Såsen, som jag för övrigt aldrig tidigare gjort, var som sagt en reduktion på rött vin och balsamvinäger och det var den som fick rätten att lyfta det där lilla extra. Den var helt magnifik i samspelet med lammet och jag har definitivt fått en ny sås favorit att vårda. Den kan med all säkerhet passa också en grillad biff eller entrecote, och varför inte en grillad kycklingfilé. Så den är användbar, den goe reduktionen! Här kommer recpetet:

Reduktion på rödvin och balsamico (4 pers)

Ingredienser:

  • 2 dl rödvin
  • 1 dl balsamvinäger
  • 2 msk honung
  • 3 msk färskpressad apelsinjuice
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 4 lagerblad
  • (1 kvist rosmarin)
  • 2 tsk Maizenaredning för mörka såser
  1. Blanda alla ingredienser till såsen. Låt koka ihop på medelvärme tills hälften av såsen återstår.
  2. Ta upp lagerbladen (och rosmarinkvisten) och red eventuellt av med maizenaredning (beroende på hur tunn/tjock sås du vill ha).

Själv hade jag inte i rosmarin, har lagt till det som ingrediens då det skulle ha passat som hand i handsken till just lammet. Om du provar såsen – tala gärna om vad du tyckte!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser