Etiketter

, , , , , , , , ,

I torsdags var vi på fest! Sturehof, denna anrika institution i hjärtat av huvudstaden, firade 120+ år med en sprakande tillställning för 1.500 inbjudna gäster. Hur undertecknad lyckades få en inbjudan ”bara så där”, är en separat historia som inte kommer att redogöras för här – men en rolig anekdot är den redan. Och by the way – att det på inbjudningskortet står ”120 +” är dock inte helt med sanningen överensstämmande. När inbjudan gick ut för några månader sedan visste man nämligen inte att Sturehofs historia kan spåras tillbaka ända till 1887, då änkan Augusta Meier öppnade en restaurang i det då nybyggda huset på Birger Jarlsgatan. 1897, tio år efteråt, öppnade Ernst Marcus ölstugan Malta på samma ställe och några år senare döptes stället om till Sturehof. Så födelsedagsbarnet firade, egentligen, 130 år vilket är en minst sagt makalös bedrift. En institution, om något!

När vi väl anlänt till festen, i den aldrig sinande strömmen av skådespelare, politiker, filmmakare, modekreatörer, TV-profiler och kändisar av alla de slag, kände vi oss allt lite vilsna och ”udda” i sammanhanget. Men, den känslan förbyttes snart då vi i minglet träffade en hel massa trevliga människor som vi både skålade och skrattade med under kvällens lopp. Hade bl.a. en mycket trevlig och givande diskussion om maten som kulturell murbräcka med Mats Hellström (S), fd utrikeshandelsminister och jordbruksminister under 80/90-talet. Givande och mycket intressant – och med många goda skratt! Så ett stort TACK till Sturehof och alla inblandade, och till alla mycket trevliga människor som gjorde vår kväll till något vi kommer att minnas med glädje.

Under kvällen bjöds det på mycket gott att dricka och jag fastnade för en riktigt läskande rosé. Den här kan jag varmt tipsa om inför den varma sommarkvällen;

M de Minuty 2016 – nr 2590, 119 SEK

Från vinhuset Château Minuty, som ligger sydväst om Saint-Tropez i vinregionen Côtes de Provence, kommer denna fräscha rosé gjord på Grenache, Cinsault och Syrah. Macerationen är endast 3-4 timmar innan pressning, vilket ger vinet en finstämd färgsättning. Vinet serverades väl kylt och bjöd på toner av Ruby Red grapefrukt, lite smultron, persika och en touch av en lite bitter apelsinsötma – underbart fräsch, crisp och god. Passar alldeles ypperligt som ren sällskapsdryck, men också till en fräsch sommarsallad eller nyfångad abborre. I mitt tycke ett prisvärt vin – ger det 4 stjärnor av fem möjliga!