Spanien

Spanien är världens tredje största vinproducent efter Italien och Frankrike. Det mest kända och klassiska vindistriktet är Rioja i norra Spanien som gör viner av oftast hög kvalitet med en typisk kraftig ekfatston som på grund av amerikanska ekfat får en karakteristisk, populär vaniljton, även om mer ”moderna” riojaviner i högre prisklass ofta är gjorda på fat av fransk ek och därmed tenderar att bli mer tanninrika (sträva) och något lika högklassiga Bordeauxviner.

Rioja har numera hård konkurrens från det närliggande Ribera del Duero i nordvästra Spanien som gör kraftiga röda viner på Tempranillo eller Tinto fino som druvan kallas här. Längre ner längs floden Duoro ligger distriktet Toro som gör likaledes kraftiga rödviner av en typ som blivit lite av en kult i världen. Här kallas Tempranillo för Tinta de Toro. Mot gränsen närmast Portugal ligger det nyskapande området Bierzo som låtit höra tala om sig under 2000-talet.

I Katalonien i östra Spanien nära Barcelona finns distriktet Penedès som är känt för sina mousserande viner (Cava) och för att en av Spaniens mest kända vinprofiler Miguel Torres Jr härstammar härifrån. På senare år har distriktet Priorat några mil längre söderut seglat upp som ett kvalitetsdistrikt. Vinerna från Priorat är oftast kraftiga rödviner gjorda på blandningar av Garnacha tinta, Cariñena, Cabernet Sauvignon samt ibland även Syrah och Merlot.

De viktigaste vinregionerna/vindistrikten i Spanien är:

1. Galicien – ligger i Spaniens nordvästra hörn, norr om Portugal och är känt för sina vita viner. Atlantluften och det karga landskapet kräver speciella druvsorter. Regionen har två huvudsakliga distrikt:

  • Rias Baixas – från området kommer endast vita viner. Mest känd för sina eleganta, aromatiska viner på druvan Albariño.
  • Ribeiro – 80% av produktionen är vita viner, främst av druvorna  Albariño, Godello, Torrontés, Loureira, Macabeo and Albillo.

2. Navarra – region i norra Spanien. Här tillverkas främst röda viner och rosèviner av Garnachadruvan. Efter hand har man dock sett ett ökat inslag av Tempranillodruvan, vilket gett mer finnes och vinerna har blivit lättare. Även Cabernet Sauvignon blandas nu i de röda vinerna. Vita viner från området produceras av Malvasia- samt Viuradruvan.

3. Rioja – gränsar till Navarra i söder och är Spaniens mest kända vinregion. Har tre deldistrikt

  • Rioja Alavesa, och..
  • Rioja Alta – dessa båda områden ligger på högre höjd med svalare klimat och ger de bästa Riojavinerna. Mest odlas här Tempranillodruvan, vilken ger låg syra och därför måste vinerna blandas ut med andra druvor.
  • Rioja Baja – är det tredje området där man mest odlar Garnachadruvan.

Blandningarna i Riojaområdet utförs främst av Tempranillo, Garnacha, Graciano eller Mazuelodruvor. Vita viner tillverkas även i Rioja av druvorna Viura, Malvasia eller Garnacha Blanca.

4.  Kastilien – León – region i mellersta Spanien. Huvudsakliga distrikt är:

  • Ribera del Duero – distriktet dominerades under många år av en enda producent, Vega Cecilia. Det dyraste och mest kända vinet var Vega Cecilia Unico. Detta framställdes av Cabernet Sauvignon, Merlot och Malbec druvor och kunde sedan blandas in med lokala varianter som Tinta Aragones och Tempranillo samt gröna Albillo. Dessa viner lagrades minst 10 år på fat och släpptes först efter 16 års lagring. Ett annat känt vin från detta område är Pesquera, vinet enbart gjort på Cabernet Sauvignon.
  • Rueda – distriktet är mest känt för vitt vin av den gröna, lokala Verdejodruvan.

5. Katalonien – region i nordöstra hörnet av Spanien. Har många distrikt och deldistrikt, varav några är:

  • Tarragona – igger sydväst om Barcelona och här produceras mycket vin som mest blandas vidare eller destilleras. Nattvardsvinet som använts runt om i världen sägs härröra från Tarragonaområdet.
  • Penedes – ligger ovanför Tarragona och är centrum för Cavavinerna som framställs på liknande sätt som Champagne, men ej når upp till samma kvalitetsnivå. I denna region är gröna druvan Parellada vanligast och har blivit känt som del i det vita vinet Vina Sol från producenten Torres. Här finns tre mindre deldistrikt.
    • Bajo Penedes – vid varma solkusten.
    • Medio Penedes – traditionella området en bit upp över havet.
    • Penedes Superior – som ligger inom det bergrika området.
  • Priorat – distrikt nordväst om Tarragona. Har under 90- och 2000-talet vuxit till ett distrikt som levererar högklassigt vin, främst kraftiga rödviner gjorda på blandningar av Garnacha Tinta, Cariñena, Cabernet Sauvignon samt ibland även Syrah och Merlot. Distriktet är idag tillsammans med Rioja det enda som är kvalificerat för DOCa, den högsta kvalitetsklassen i Spanien.

6. La Mancha – region strax söder om Madrid i centrala Spanien. Två huvudsakliga distrikt:

  • La Mancha – distriktet direkt söder om Madrid. Här görs billiga, rubusta viner. Druvan Airen är dominerande och blandas sedan in med lokala druvor som Cencibel (=Tempranillodruvan). Detta ger ett robust, rött vin.
  • Valdepenas – ligger centralt inom La Manchaområdet, men här görs kvalitetsviner som lagras på fat. Vinerna innehåller 75% av druvan Cencibel eller Cabernet Sauvignon.

7. Valencia – region i östra Spanien med huvudsaklig produktion i distrikt söder on staden Valencia.

  • Utiel-Requena – distriktet ligger väster om Valencia och utgörs främst av kooperativproducenter. Tillverkas främst röda, tunga viner samt rosèviner av druvan Bobal.
  • Jumilla – ligger väster om Alicante. Området var tidigare känt för tunga, röda viner med hög alkoholstyrka, men på senare år har man hittat metoder att tillverka yngre, lättare viner.

8. Andalusien – stor region i södra Spanien. huvudsakliga distrikt är:

  • Jerez – ligger på sydkusten vid Cadiz och är sherrytillverkningens centralområde. Här finns utmärkta kalkjordar som är förutsättning för att tillverka Sherry. Råvaran är Pallomino, vilket ger ett neutralt basvin. Andra druvor som blandas i Sherry är Pedro Ximénez, vilken ger hög sockerhalt. Med denna kan man sedan reglera sötman i vinerna. Ibland användes Moscatel, främst i billigare Sherry, istället för Pedro Ximénez.
  • Montilla-Moriles – ligger norr om Malaga. Här tillverkas Montillavinerna som är en sherry och tillverkas utan extra förstärkning, men ändå ger en alkoholhalt på cirka 16%. Dessa viner är mjukare och mindre alkohol än vanlig Sherry. Torra Montillaviner har viss sälta i eftersmaken och fungerar bra som aperitifviner.
  • Malaga – här gör man viner främst från Moscateldruvan, vilket gör söta viner. Man använder en så kallad Arropè-metod för de bästa kvalitetsvinerna. Malagavinerna kan lagras mycket länge, men efterfrågan är fortfarande ännu ej så stor.

 

Annonser

Här kommenterar vi med god netikett! Dvs med respekt för olika åsikter, vårdat språk och sakligt. Kommentaren skall anknyta till inlägget. Att i kommentaren, eller signatur, länka till något i sammanhanget orelevant är ej förenligt med god netikett enligt denna bloggs kommentarsregler. Kommentarer som ej följer god netikett tas bort!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s