Australien

Under lång tid har man använt uttrycket ”BIN” samt ett nummer i Australien. Detta nummer kommer ifrån tillverkningen förr i tiden då flaskor skulle lagras före etikettering. Då placerades de i kub-formade ställningar, så kallade BIN’s och varje ställning gavs ett nummer. Dessa nummer finns nu kvar, men har bara symboliskt värde.

The Wine and Brandy Corporation Act ligger till grund för GI – Geographical Indication (GI = GI-systemet). Denna skrevs 1981 samt uppdaterades 1994 för att anpassas till EU-regler. Kontrollorganet i Australien heter The Corporation.

GI-systemet ger registrerade zoner, regioner samt delregioner för vinproduktion. Dessa lagar garanterar att vinet kommer från regioner där minst 85% av druvorna har vuxit. South Eastern GI är en enorm bulk för producenter av enkelt vin med alla tänkbara sorters blandningar av druvor.

1990 kom Label Integrity Programme (LIP), vilket garanterar att flaskan innehåller det som står på etiketten, alltså binder lokala druvorna till slutprodukten. De australiensiska GI-områdena omfattar idag cirka 100 zoner. Det finns dock många små producenter då vattentillgången är dålig i olika delar av Australien.

Majoriteten av odlingar i Australien ligger främst i Victoria, New South Wales och South Australia.

Annonser

Här kommenterar vi med god netikett! Dvs med respekt för olika åsikter, vårdat språk och sakligt. Kommentaren skall anknyta till inlägget. Att i kommentaren, eller signatur, länka till något i sammanhanget orelevant är ej förenligt med god netikett enligt denna bloggs kommentarsregler. Kommentarer som ej följer god netikett tas bort!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s