Vindistrikt

Världens vinländer är alla indelade i olika vindistrikt. Många gånger står de olika distrikten för väldigt olika jordmån, druvor, traditioner – allt det som sätter särprägel på distriktets vin. Att lära sig mer om distrikten innebär att man lär sig mer om vinerna som kommer där ifrån.

Gamla världen

Vinframställningens utveckling är starkt förenad med kulturen i medelhavsområdet. Nomadfolken jäste druvor och bär till vin vid den europeiska civilisationens födelse. Sedan dess har en vinhandel uppstått, från början vid Nilens delta i Egypten till att senare spridas till länderna i Sydeuropa. De grekiska och romerska vinimperierna spred i sin tur vinkulturen till Frankrike, som under 1100-talet fick avsättning för vinet i de medeltida klostren.

Karl den Store inledde en nyordning i Tyskland under 1100- och 1200-talen, han såg vinodlingens ekonomiska betydelse och förordade vinodling i större skala. Den iberiska halvön, med Spanien och Portugal, drog nu fördel av utvecklingen i övriga Europa och började producera utomordentliga viner från områdena Navarra, Rioja och Toro. Tillsammans med Öst- och Nordeuropa har vi här det område som i vinkretsar kallas ”den gamla världen”.

Nya världen

Spaniens och Portugals strävan mot världsherravälde under 1400-och 1500-talen, förde vintraditionen vidare ut i världen. Begreppet ”den nya världen” är ett samlingsbegrepp för de länder som bara odlat vin i drygt 500 år. Conquistadorerna förde vinet till Syd- och Nordamerika i mitten av 1500-talet. Men när vi idag säger nya världen är det en vinindustri som härrör från slutet av 1800-talet. Vinmakeriets konst och druvsorter importerade man från framför allt Italien och Frankrike.

USA ingår i nya världen, de utmanar den gamla vinvärlden med att försöka göra de bästa vinerna i världen. Vindistrikten i Kalifornien är ett framstående exempel. Här växte vingårdar fram under 1900-talet, flera så sent som under 1960- och 70-talet. Här odlas bland annat stora arealer av Cabernet Sauvignon, Chardonnay och Sauvignon Blanc som konkurrerar med den gamla världen.

Till nya världen räknas också Sydamerika med Argentina och Chile som stora vinodlande länder. Längs bergskedjan vid Anderna har Argentina sina största vinodlingar. Argentina har unik kvalitet på Malbecdruvan. Argentinas Malbec härstammar från Frankrike men trivs bättre i Argentina tack vare varmare klimat och är tveklöst störst där.

 

 

Här kommenterar vi med god netikett! Dvs med respekt för olika åsikter, vårdat språk och sakligt. Kommentaren skall anknyta till inlägget. Att i kommentaren, eller signatur, länka till något i sammanhanget orelevant är ej förenligt med god netikett enligt denna bloggs kommentarsregler. Kommentarer som ej följer god netikett tas bort!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s