Spanien

1970 bildades Instituto Nacional de Denominaciones de Origen i Spanien, här bestämds områden, kvalitè och ursprung i klassifikationslagar som liknar fransk och italiensk variant. Minimi 9%-alkoholstyrka skall finnas i vinet.

Lokala, så kallade Consejos Reguladores kan dock ställa högre krav och vinerna får då benämningen Denominaciones de Origen (DO). Cava används för de mousserande vinerna och behöver ej vara bundet till viss region. 95% av alla Cava = Penedès.

Majoriteten av produktionen är bordsviner. De flesta är tillverkade av druvan Airén som står på 35% av arealen och ursprungligen kommer från La Manchaområdet. Detta område är den spanska motsvarigheten till Midi i Frankrike.

Här hittar du korta förklaringar till den vinlag som gäller i Spanien sedan 1972. Vinlagen är indelad i fyra klasser:

1. D.O.CADENOMINACIÓN DE ORIGEN CALIFICADA . Detta är den högsta klassen och den infördes 1988. Ännu så länge bara använd i Rioja, men man tror att Sherry blir nästa D.O.CA. Dessa viner har en kontrollerad ursprungsbeteckning.

2. D.O.DENOMINACIÓN DE ORIGEN. Detta är den näst högsta klassen. 47 olika D.O är fördelade över hela Spanien. Även dessa viner har en kontrollerad ursprungsbeteckning.

3. V.T.VINO DE LA TERRA (lantvin). I denna klass finns det regler för druvor, alkoholhalt och tillverkningssätt. På etiketten måste vinområdet anges.

4. VINO DE MESA (bordvin). De allra enklaste vinerna som inte har några andra krav på tillverkning än att ursprunget måste vara EU.

För röda viner har man fyra nivåer på lagring.

1. Sin Crianza, ej fatlagrat vin.

2. Con Crianza, har legat minst 1 år på fat samt 1 år på flaska.

3. Reserva, har legat minst 1 år på fat samt 2 år på flaska.

4. Gran Reserva, som legat minst 2 år på fat samt 3 år på flaska.

De flesta vita viner samt rosèviner säljs dock utan fatlagring och kallas då Sin Crianza.

Här kommenterar vi med god netikett! Dvs med respekt för olika åsikter, vårdat språk och sakligt. Kommentaren skall anknyta till inlägget. Att i kommentaren, eller signatur, länka till något i sammanhanget orelevant är ej förenligt med god netikett enligt denna bloggs kommentarsregler. Kommentarer som ej följer god netikett tas bort!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s