Etiketter

, , , , , , , ,

Det tycks alltid dra ihop sig under slutet av året och nu var det dags igen – landets kanske tyngsta vinpriser delades nyligen ut på Allt om Vin’s stora branschgala ”Årets Vinare”…den 20:de i ordningen. Nu kan man nog med ålderns rätt beteckna sig som branschens förnämsta årliga tillställning, där ett 30-tal av landets ledande vinskribenter säger sitt om utbudet. Alltid lika intressant att se vad som faller ”domarna” på läppen. Här är ett kort utdrag av några kategorier av årets vin(n)are!

ÅRETS VITA VIN(N)ARE

Den bästa bland trotjänarna på den svenska vinlistan

Not: Har inte provat den själv, men älskar generellt en god Grüner Veltiner – så denna hamnar på listan för framtida köp.

ÅRETS RÖDA VIN(N)ARE

Den bästa bland trotjänarna på den svenska vinlistan

Not: Också här en oprovad trotjänare från sydvästra Frankrike och området Madrian, med en för mig lite udda blend – 50% Tannat, 26% Cabernet Sauvignon och 24% Cabernet Franc. Spännande!

ÅRETS MOUSSERANDE

De bästa bubblorna utanför Champagne

Not: Ferrari Brut från den italienska regionen Trentino-Alto Adige lägger sig i guldläge för andra året i rad – inte illa. Utan tvekan en god och prisvärd spumante – men det finns bättre italienskt bubbel att få tag på!

ÅRETS CHAMPAGNE

De bästa i champagnegaloppen

Not: En okänd bubblare för mig, gjord på en blend av Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Låter läskande, men vilken Champagne gör inte det?!

ÅRETS VITA BESTÄLLNINGSVIN

De bästa i beställningssortimentet

Not: Spännande – en tvättäkta grek, från semesterön Santorini dessutom. Gjord på 100% Assyrtiko, en inhemsk druva från just Santorini. Måste provas!

ÅRETS RÖDA BESTÄLLNINGSVIN

De bästa i beställningssortimentet

Not: Aaah…se där, en gammal god bekant! Skrev om den för några år sedan och gav den då (årgång 2008) 4 av 5 stjärnor. Ett mycket gott, mjukt och balanserat vin som jag varmt kan rekommendera – även om prislappen gått upp något sedan tidigare.

Har du testat något av 2017 års vin(n)are? Kommentera gärna, vad var gott, mindre gott och vad får jag inte missa att köpa?