Italien

Avseende lagar går Italien sin egen väg och har inte anpassat sig till till exempelvis de franska lagarna. Det finns därför i Italien många superviner som dock endast klassificeras som Vino da Tavola, vilket gör att man här kan hitta ett flertal fynd.

I kölvattnet av ett allt ökande kaos i vinproduktionen utan någon officiell kvalitetsförsäkran införde den italienska staten på 1960-talet ett kvalitetskontrollsystem (denominazione di origine). Dessa vinlagar klassificerade italienska viner i två klasser, men idag finns ytterligare tre kvalitetsstämplar därunder för bordsviner.

DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita

Detta är den strängaste restriktionen i klassificeringssystemet. Den innebär att dessa viner är ålagda en strikt kvalitetsdisciplin vad gäller druvtyper, avkastning och att vinet måste analyseras och provsmakas av oberoende vinprovare för att garantera kvaliteten. I den här klassen finns de erkänt bästa vingårdarna och de finaste italienska vinerna.

DOC – Denominazione di Origine Controllata

I den här klassen gäller bestämda druvsorter, odlade och lagrade enligt existerande traditioner som garanterar god kvalitet. För att uppfylla kraven finns stadgar för det maximala antalet skördar på gården, lägsta alkoholnivå, lagringstid och geografiskt ursprung. En DOC-stämpel kan en hel region ha, vilket alla Piemonteviner är ett bevis på.

SVdT – Super Vini da Tavola

Detta är en ganska ny klassificering av de italienska vinerna som i nivå är bättre än de traditionella bordsvinerna, många gånger i klass med DOCG- och DOC-status. Men dessa viner görs inte av druvor stipulerade av DOC-reglementet utan av andra än de traditionella.

IGT – Indicazione Geografica Tipica

Denna nivå vill skapa en motsvarighet till det franska klassificeringssystemets – Vin de Pays. Den infördes så sent som på 1990-talet. Vinerna har ofta en geografisk beskrivning av dess härkomst och garanterar på så vis en viss kvalitet. Definitionen erkänner enkla blandviner med flexibilitet för antal skördar och druvsorter.

VdT – Vini da Tavola

Det här är den enklaste klassen på bordsvin, dit viner som inte omfattas av ovanstående hänföres. Här finns ingen information om druvsorter eller ursprung på etiketterna. Därför finns det inom den här kvalitetsklassen starka drivkrafter bland odlarna för originalitet och initiativ för moderna internationella vinstilar. En skicklig vinmakare kan med en bra blandning av druvor åstadkomma en utmärkt kvalitet med stor prisvärdhet. Med tiden kommer de med all sannolikhet att få det erkännande de så väl förtjänar.

Här kommenterar vi med god netikett! Dvs med respekt för olika åsikter, vårdat språk och sakligt. Kommentaren skall anknyta till inlägget. Att i kommentaren, eller signatur, länka till något i sammanhanget orelevant är ej förenligt med god netikett enligt denna bloggs kommentarsregler. Kommentarer som ej följer god netikett tas bort!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s