Etiketter

, , , , ,

2019 har gjort sitt intåg och med det tycks också vintern ha kommit på riktigt. I alla fall i norra och mellersta Sverige där vi nu har ett tjockt, vitt snötäcke som lyser upp i det annars så kompakta mörkret. Den här årstiden är för mig en tid av rykande varma grytor och soppor av allehanda slag, som tinar mitt inre med inte bara värme utan också gudomligt koncentrerade dofter & smaker. Här bjuder jag på ett riktigt gott, och riktigt snabbt, recept på en grön ärtsoppa där tillbehören kan varieras på ett otal olika sätt – det är bara fantasin som sätter gränsen.

Grön ärtsoppa på mitt vis (4 pers)

Med endast lite frysta gröna ärtor, lök, vitlök, grönsaksbuljong och svartpeppar kommer du så mycket längre än du tror. Toppar du sedan med t.ex. smörstekta krutonger och krämiga ägghalvor blir det ljuvligt.

Ingredienser:

  • 2 tsk raps- eller olivolja
  • 1 skalad och hackad gul lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor (alt 2 tsk garlic paste )
  • 600 g frysta gröna ärter
  • 1 1/2 tsk salt
  • 7 dl vatten
  • 3 msk grönsaksfond (alt 2 grönsaksbuljongtärningar)
  • 2 dl crème fraiche
  • ½ kruka färsk mynta
  • 1/2 tsk malen svartpeppar

Tillbehör (förslag):

  • 2 msk smör
  • 2 skivor bröd i 1 cm stora bitar
  • 4 st krämigt kokta ägg

Så här gör du:

  1. Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken och vitlöken.
  2. Tillsätt ärtorna (spar några få ärtor till dekoration) och låt fräsa med ett par minuter
  3. Tillsätt vatten, salt och grönsaksfonden. Låt koka upp och sjud i 3 min.
  4. Tillsatt crème fraiche, hackad mynta och krydda med salt och svartpeppar. Mixa soppan slät med en stavmixer, rör om och håll varmt.
  5. Tillbehör: Smält smöret i en stekpanna, stek brödbitarna tills de är gyllene krutonger.
  6. Servera soppan med kokta ägghalvor och de smörstekta krutongerna.
  7. Dekoration: Dekorera med några ärtor, ringla över lite olivolja och strö lite svartpeppar på toppen.

Med tillbehören blir soppan riktigt matig och smakar ljuvligt. Har vid något tillfälle bytt ut krutongerna mot hårdstekta bacontärningar, vilket också passade bra. Men, den personliga favorit varianten är dock med endast krämiga ägg – där soppan i sig får spela huvudrollen fullt ut.

Prova och låt mig veta vad du tycker!