Tyskland

Vinproduktionen är starkt koncentrerad till landets sydvästra del, längs Rhen och dess bifloder. Ungefär 60 procent av vinerna produceras i förbundslandet Rheinland-Pfalz. Tyskland har ungefär 102 000 ha vinodlingar och producerar ungefär 9 miljoner hl vin per år, vilket placerar landet på ungefär nionde plats bland världens vinproducerande länder. Till skillnad från de flesta andra vinländer är det vita viner som står för huvuddelen (ca 80%) av produktionen. De röda vinernas andel har dock ökat allt sedan 1980-talet, och de blå druvsorterna upptar idag mer än en tredjedel av den totala odlingsarealen.

De i särklass mest odlade druvsorterna i Tyskland är Riesling, Müller-Thurgau och Spätburgunder (Pinot Noir). Vinarealen är indelad i 13 kvalitetsregioner (Anbaugebiete). Två regioner ligger i före detta DDR. Regionerna Pfalz och Rheinhessen är störst, men även Baden, Mosel och Württemberg är av stor betydelse för landets totala produktion.

De tyska vinregionerna är:

1. Ahr – litet distrikt, men anses dock som Tysklands bästa distrikt inom röda viner. Druvor som används är Spätburgunder och Blauer Portugieser, vilket ger lätta och ljusa viner med frisk syra. Vinerna saknar garvsyra vilket ger en smak liknande vita viner.

2. Baden – Tysklands sydligaste och varmaste distrikt, dock liten export. Vanligaste druvan är Spätburgunder (Grauburgunder) vilket motsvarar Pinot Gris i Frankrike. Man hittar här ofta friska rosèviner, så kallade Spätburgunder Weissherbst. Ibland också kraftiga, torra matviner av Grau- eller Weissburgunder. Regionen har 8 vindistrikt, de största är Kaiserstuhl och Markgräflerland.

3. Franken – området i Bayern där det produceras bland de bästa, fylliga matvinerna. Här finner man torra, oljiga, runda samt fylliga viner. Vanligaste druva är Silvaner. De finaste vinerna tappas på typiska flaskor så kallade Bocksbeutel (bocktestikel).

4. Hessische Bergstrasse – vilket är Tysklands minsta distrikt som ligger mellan Darmstadt och Heidelberg. 50% av druvorna är Riesling, 90% av produktionen är vita viner. Vinerna är kraftiga med stark doft, dock liten export från området.

5. Mittelrhein – tyska för ”mellersta Rhen”, distrikt runt det mellersta avsnittet av floden Rhen som sträcker sig från staden Bingen till staden Bonn. Landskapet kännetecknas av vinodlingar, samhällen på den smala strandremsan och borgar på klippor högt över floden.  Det övre avsnittet av mellersta Rhen mellan Bingen och Koblenz listas av Unesco sedan 2002 som världsarv. Här används vanligen Riesling-, MT- och Kernerdruvan.

6. Mosel – som före 2007 hette ” Mosel – Saar – Ruwer”. Ett av Tysklands mest kända vinområden. Sträcker sig från Koblenz till Luxemburgs gräns och i det här distriktet ligger Moseldalen med högt belägna gårdar 100 – 285 m över havet. Moselviner är kända för sin lätta, bleka färg, blommiga doft, friska syra samt ton av skiffer. I Mosel framställs nästan enbart vitt vin, och druvsorten Riesling dominerar så stort att ”Moselvin” för de flesta automatiskt innebär ett rieslingvin. 2005 odlades druvor på 9 080 ha, varav 90,7% gröna druvsorter, och de vanligaste druvsorterna var Riesling (57,7%), Müller-Thurgau (15,0%) och Elbling (6,6%) samt även mindre mängder av korsningar så som Ortega.

7. Nahe – här görs ofta mer så kallade platta viner samt det mesta direktkonsumeras.

8. Pfalz – är tillsammans med Rheinhessen tysklands kvantitativt största vinområde.  Pfalz följer Rhen söderut från Rheinhessen till gränsen mot Frankrike (med vinregionen Alsace).  Här tillverkas mycket vin, både vitt och en stor andel av de tyska rödvinerna.  När det gäller vitt så produceras här dels många av de toppklassade tyska rieslingvinerna (både torra och söta), och dels stora mängder enklare massproducerade viner av typen Liebfraumilch.

Pfalz är uppdelad på de två deldistrikten (bereiche) Deutsche weinstrasse (Mittelhaardt) i norr och Südliche weinstrasse i söder.  I Deutsche weinstrasse, med orter som Wachenheim, Forst och Deidesheim, produceras många av de bästa pfalzvinerna (främst av Riesling). I Südliche weinstrasse produceras stora mängder Liebfraumilch och enklare viner.

Druvorna som används är Müller-Thurgau, Riesling, Kerner, Silvaner, Portugieser, Morio Muskat, och många övriga sorter.

9. Rheingau – beläget på Rhens högra sida mellan Wiesbaden och Lorch. Trots att Rheingau bara omfattar 3% av den totala tyska vinodlingsarealen måste det betraktas som den historiskt mest betydelsefulla regionen i landet.

2005 odlades druvor på 3 106 ha, varav 84,3% gröna druvsorter. Riesling (78,2%) och Spätburgunder (12,7%) dominerar stort. Intressant är att Spätburgunder (Pinot Noir) har en mycket lång historia i Rheingau (och framför allt i vinbyn Assmannshausen) även när rödvinsproduktionen i Tyskland var mycket obetydlig (både i mängd och kvalitet) och det lilla som odlades huvudsakligen var andra blå druvsorter. Sannolikt har Spätburgunder odlas kontinuerligt i Rheingau sedan 1100-talet. Riesling finns bekräftat från 1435.

De allra bästa rieslingvinerna från Rheingau brukar anses förena den höga syran, elegansen och något av blommigheten hos moselviner med kraften, smakkoncentrationen och fruktigheten hos Riesling odlad i sydligare områden som Pfalz eller Alsace, vilket många rieslingvänner anser är en mycket tilltalande kombination.

10. Rheinhessen – är Tysklands till ytan största vinregion. Totalt är 26 440 hektar planterade med vindruvor. Regionen är uppdelad i de tre distrikten (Bereiche) Bingen, Nierstein och Wonnegau, som i sin tur består av sammanlagt 24 Großlagen och 432 Einzellagen. Rheinhessen ligger i vinodlingszon (Weinbauzone) A och är därmed en sval region.

Bland de gröna druvorna dominerar Müller-Thurgau och Riesling. Den vanligaste blå druvan är Dornfelder. 70% av den totala produktionen är vita viner.

11. Saale-Unstrut – är den nordligaste av Tysklands vinregioner och därmed en av Europas nordligaste, traditionella vinregioner. Klimatet i regionen är dock så milt, att många växter, som egentligen trivs bättre längre söderut, kan leva också här. Den kalk- och sandstenshaltiga jorden präglar också vinerna från området, där den viktigaste druvan är Müller-Thurgau, vilket är en korsning mellan Riesling och Silvaner druvorna. Övriga druvor som produceras är Silvaner och Weissburgunder (motsvarar Pinot blanc i Frankrike). I området tillverkas vanligen lätta viner som tillhör grupperna Kabinett och QbA.

12. Sachsen – gränsar i öster till Polen, i söder till Tjeckien (med Erzgebirge (”Malmbergen”, som gräns), i väster till Bayern, Thüringen, Sachsen-Anhalt och i norr till Brandenburg. Delstatshuvudstaden är  Dresden. Främsta druvor är Müller-Thurgau, Weissburgunder och Traminer, vinerna konsumeras här främst lokalt. Finns även en liten del rött och mousserande vin, t.ex. Elbtal Sekt, vilken är en lokal specialitèt.

13. Württemberg – en historisk region i sydvästra Tyskland. Minst 50% av produktionen är från blå druvor. Det här är en av de förnämsta rödvinsregionerna i Tyskland och området ligger längs Neckars stränder. De röda vinerna är lätta, fruktiga, ljusa och endast en liten del exporteras. Vanligen används Trollinger druvan, i övrigt Schwarz-Riesling (Pinot Meunier), Spätburgunder och Portugieser.

 

Här kommenterar vi med god netikett! Dvs med respekt för olika åsikter, vårdat språk och sakligt. Kommentaren skall anknyta till inlägget. Att i kommentaren, eller signatur, länka till något i sammanhanget orelevant är ej förenligt med god netikett enligt denna bloggs kommentarsregler. Kommentarer som ej följer god netikett tas bort!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s