USA

USA är fjärde största producent i världen efter Italien, Frankrike och Spanien. Produktionen sker främst i Kalifornien numera, USA har också många inhemska vindruvsorter. Kalifornien är viktigaste vinproducenten och står för 90% av produktionen i USA. Vinerna där har hög kvalitèt på grund goda odlingsförhållanden och bra jordar. Klimatet är medelhavslikt med varma somrar och milda vintrar. Russindruvan Thompson Seedless är dock den mest odlade, den har inga kärnor och därför bra anpassad till russinframställning.

Typiskt för Kalifornien och USA i övrigt är Chardonnay-druvan med sin ananasdoft. Cabernet Sauvignon brukar oftast dofta mynta. Ekfatslagring är vanligt. Cabernet Sauvignon är klart vanligaste röda druvan följt av Merlot, Zinfandel, Pinot Noir och Syrah. Bland de gröna druvsorterna är Chardonnay den vanligaste. Därefter används så kallad French Colombard, Chenin Blanc eller Sauvignon Blanc.

Kommersiell vinproduktion förekommer dock i alla 50 delstater, men ett mindre antal av dem har nått stor ryktbarhet. De kaliforniska vinerna är somsagt de i särklass mest kända amerikanska vinerna, och Kalifornien producerar betydligt mer vin än övriga delstater tillsammans. Även delstaterna New York (bl.a. Rieslingviner), Oregon och Washington (bl.a. Pinot Noir-viner) har andra välkända regioner.

USA är indelat i över 200 American Viticultural Areas (AVAs) som används för att ange viners geografiska ursprung. En AVA kan avse ett mindre område som ingår i en annan, större AVA. Ett kaliforniskt exempel: Santa Clara Valley AVA ingår även i San Francisco AVA som ingår i Central Valley AVA.

KALIFORNIEN

Kalifornien indelas i fem klimatzoner, där zon 1 har ett Nordeuropeiskt klimat, medan zon 5 motsvarar ett Syditalienskt. Kalifornien delas in i 3 stycken stora AVA-områden – North, Central samt South Coast. Sierra Foothills och Central Valley, som ligger österut, är egna AVA-områden. Det finns ca 800 vingårdar och över 200000 vinodlingar i Kalifornien.

1. North Coast –  ligger norr om San Fransisco och omfattar 4 st counties. I North Coast ligger distrikten Napa Valley och Sonoma County, vilka båda producerar USA:s och några av världens bästa viner. Dessa distrikt är indelade i flera underdistrikt till exempel Stags Leap och St Helena i Napa samt Russian River och Geyserville i Sonoma. I dessa områden produceras viner på druvor som Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Zinfandel och Chardonnay.

  • Sonoma County, med merparten av odlingar i dalgången som öppnar sig mot San Fransisco bukten. Detta är det bästa området för den egna druvan Zinfandel, vilket är ett rödvin som liknar det europeiska Primitivo. Zinfandel är grunden för ett otal olika vita, röda och även mousserande viner.
  • Mendocino County – mer svalka i området och gröna druvor som Riesling och Gewurtztraminer triva bra. Röda viner med Cabernet Sauvignon eller Zinfandel.
  • Lake County.
  • Napa Valley som är känt för sina dyra jordarealer och druvan Cabernet Sauvignon.

2. Central Coast – området ligger mellan San Fransisco och Santa Barbara och består av 6 counties. Vanligast här är vita viner, främst Chardonnay, men även Rousanne och Viognier. Monterey är största delområdet och har de bästa vinerna.

3. South Coast – består av

  • San Bernadinområdet där det odlas främst Pinot Noir, Chardonnay samt Riesling
  • Riversideområdet.

4. Sierra Foothills – ligger norr om Sacramento och öster om det heta Central Valley, här odlas främst Zindfandel.

5. Central Valley – som står för cirka 80% av vita druvproduktionen och mer än 50% av Kaliforniens produktion. Detta område producerar stora kvantiteter bulkvin, men även en del viner av högre kvalitet. Central Valley indelas i:

  • Sacramento Valley
  • Joaquin Valley – Gallo Wineries är en mycket stor producent i detta område. 

 

Här kommenterar vi med god netikett! Dvs med respekt för olika åsikter, vårdat språk och sakligt. Kommentaren skall anknyta till inlägget. Att i kommentaren, eller signatur, länka till något i sammanhanget orelevant är ej förenligt med god netikett enligt denna bloggs kommentarsregler. Kommentarer som ej följer god netikett tas bort!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s