Amarone

AmaroneAmarone viner tillverkas i distriktet Valpolicella norr om Verona i norra Italien och görs helt eller delvis på torkade druvor för att få en hög smakkoncentration i vinet. Det ger generellt ett stort, sammetslent, fruktigt och elegant vin med återkommande inslag av russin, katrinplommon och svarta körsbär uppbackade av jordiga och kryddiga toner. För Amarone används samma druvor som i vanlig Valpolicella, det vill säga Corvina Veronese, Rondinella och Molinara. Corvina är blandningens viktigaste druva med stor arom och hög syra. Rondinella används för att den är bra att torka och har också den hög syra. Molinara är mer utfyllnad och används allt mindre av kvalitetsmedvetna producenter.

Vinet passar allra bäst till smakrik, Italiensk mat (eller liknande) som kan bära upp vinet. Följande mat passar bra:

  • KÖTT: Tillagade rätter av rött kött som t.ex. Osso Bucco, Boeuf Bourguignon eller andra smakrika grytor, grillad oxfile, entrecote eller ryggbiff med smakrika tillbehör
  • SÅS: Smakrika rödvinssåser
  • OST: Smakrika hårdostar som t.ex. Parmesan eller liknande

Här kommenterar vi med god netikett! Dvs med respekt för olika åsikter, vårdat språk och sakligt. Kommentaren skall anknyta till inlägget. Att i kommentaren, eller signatur, länka till något i sammanhanget orelevant är ej förenligt med god netikett enligt denna bloggs kommentarsregler. Kommentarer som ej följer god netikett tas bort!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s