Portugal

Portugal är ett relativt litet land men med en fantastisk vinhistoria som har mycket gamla anor. Vindruvor började odlas redan 800 år f. kr av Fenicierna och odlingarna fick senare sin prägel av i första hand romarna. Exporten kom igång tidigt och 1386(!) tecknades ett avtal med England och hertigen av Windsor. Ur detta samarbete skapades såsmåningom ett nytt spännande vin – Portvinet.

År 1756 skapades världens första vinlagar för att säkerställa kvaliteten för det viktiga Portvinet. Vinodlingarna uppgår till ca 400.000 hektar och Portugal är idag den 6-7 största vinproducenten i världen. Odlingarna finns i ett oerhört varierat landskap från de atlantpåverkade odlingarna nära kusten till torra slätter i inlandet. Portugal har idag 29 D.O.C. och IPR distrikt.

1. Bucelas DOC – ett litet område nordost om Lissabon. Här gör man torra, vita viner av druvan Arinto.

2. Colares DOC – en av de mest sällsynta druvorna – Ramisco – odlas här. Druvan har förmåga att klara vinlusens härjningar. Här får man viner med kraftig mörkhet, stor doft, hög garvsyra vilka efter lagring mjuknar upp till bra kvalitetsviner.

3. Setúbal DOC – område sydost om Lissabon. Detta är ett ursprungsområde för vitt, sött starkvin av Muscat  – Moscatel de Setúbal. Detta vin kan lagras länge. I detta område tillverkas också röda Garrafeiraviner av främst druvan Periquita, men även med andra blandningar.

4. Carcavelos DOC – området ligger mellan Lissabon och Estoril. Produktionen har minskat i detta område på grund av ökande turistnäring. En känd vingård, Quinta do Barao tillverkar ett vitt, sött starkvin.

5. Alenquer DOC

6. Torres Vedras DOC

7. Arruda DOC

8. Óbidos DOC

9. Lourinhã DOC

10. Ribatejo DOC

11. Encostas de Aire DOC

12. Bairrada DOC – norr om floden Dao. Den dominerande druvan här är Baga, vilket ger ett rött vin med hög täthet, hög frukt- och garvsyra. Garrafeira-vin produceras även här, liksom mousserande vin som vanligtvis görs av druvan Maria Gomes. Detta vin har en peppardoft och blandas därför med ofta en aromatisk druva som kallas Bical.

13. Lafões IPR

14. Vinho Verde DOC – det nordligaste vinområdet och står för 20% av Portugals produktion. Vinerna härifrån dricks oftast unga, plockas tidigt och jäser endast kortvarig tid. Vinerna får därför låg alkoholhalt och hög fruktsyra. Vanligaste druvan är Alvarinho.

15. Trás-os-Montes DO

16. Porto DOC & Douro DOC – området är mest känt för sina Portviner, men bordsvin (Vinho de Mesa) görs i stora mängder.

17. Távora-Varosa DOC

18. Dão DOC – är Portugals äldsta och mest berömda område. Här producerar man både röda viner där en stor del är utmärkta kvalitetsviner, samt vita viner som ger torrt vin med mycket mineraldoft. Portugals mest kända vin Barca Velha (Ferreira) kommer från vindistriktet Dâo.

19. Beira Interior DOC

20. Alentejo DOC

21. Palmela DOC

22. Lagos DOC – område på sydkusten. Här tillverkas liksom i de kringliggande distrikten både röda och vita viner. De röda är mjuka, fruktiga med viss fruktsyra, medan de vita är medelfylliga och ljusfärgade.

23. Portimão DOC – litet område på sydkusten. Här tillverkas liksom i de kringliggande distrikten både röda och vita viner. De röda är mjuka, fruktiga med viss fruktsyra, medan de vita är medelfylliga och ljusfärgade.

24. Lagoa DOC – område på sydkusten. Här tillverkas liksom i de kringliggande distrikten både röda och vita viner. De röda är mjuka, fruktiga med viss fruktsyra, medan de vita är medelfylliga och ljusfärgade.

25. Tavira DOC – område på sydkusten. Här tillverkas liksom i de kringliggande distrikten både röda och vita viner. De röda är mjuka, fruktiga med viss fruktsyra, medan de vita är medelfylliga och ljusfärgade.

26. Madeira DOC & Madeirense DO – här tillverkas mest Madeiravin som tillhör de klassiska starkvinerna. Namnet Madeira kommer från ön med samma namn. Ön ligger en bit utanför Nordafrikas kust och tillhör Portugal. Här finns en 400-årig tradition av vintillverkning och är en av de viktigaste näringarna på ön.

27. Graciosa IPR

28. Biscoitos IPR

29. Pico IPR

1 tanke på “Portugal”

Här kommenterar vi med god netikett! Dvs med respekt för olika åsikter, vårdat språk och sakligt. Kommentaren skall anknyta till inlägget. Att i kommentaren, eller signatur, länka till något i sammanhanget orelevant är ej förenligt med god netikett enligt denna bloggs kommentarsregler. Kommentarer som ej följer god netikett tas bort!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s