Italien

Italien är världens näst största vinproducent efter Frankrike. En stark utveckling har skett senaste åren mot allt bättre kvalité genom alla led av produktionen.

1. Piemonte

Har 9 områden med DOCG-status samt mer än 40 DOC-områden och domineras av fyra druvor ( nebbiolo, barbera (>50% av produktionen) och dolcetto av blådruvor samt den gröna muscat).

Mest känt är mousserande viner ifrån Astiområdet, bland annat Asti Spumante som efter Champange är mest kända moseerande i världen, även Moscati dÁsti som är stilla eller pärlande, båda är DOCG. Vinerna härifrån görs på Muscatdruvan (Muscato Canelli).

I Piemonte görs också en hel del mkt bra röda viner. Barolo, som ligger söder om Turin, har DOCG-status och är det mest kända italienska röda vinet. Det tillverkas av Nebbiolo (=Spanna). Nebbia = dimma och benämningen kommer från att vinerna skördas i oktober när dimman ligger ofta tät. Baroloviner är mycket fruktiga, har mycket garvsyra samt djup, röd färg. Ofta mogen doft av tjära, choklad, tobak, ärtor, bär plommon, lakrits. Vinerna släpps tidigast efter 3 år. Efter 4 år kallas de Riserva, efter 5 år Riserva Speciale men tjänar på att lagras vidare.

Barbaresco är det andra kända DOCG-området där det tillverkas mycket bra rött vin. Vinerna är dock något mjukare och ”lättare”, med mindre tanniner än Barolo, även om en Barbaresco alltid görs av 100% Nebbiolo.

Alba, Asti och Monferrato är kända områden som gör röda viner av Barberadruvan med DOC-klass och ger friska, mjuka viner.

I den lilla bergiga regionen Valle d Áosta görs små kvantiteter röda och vita viner av ett flertal italienska och franska druvsorter.

2. Veneto (Venetien)

Stor produktion (3:a efter Apulien och Sicilien). De mest kända områdena i Venetien är:

a. Bardolino, (vid Gardasjön) varifrån rosèvinet Chiaretto kommer samt röda viner av Corvina, Rondinella och Molinara. Bardolino Superiore har DOCG-status. Vinerna är mjuka, medelfylliga med toner av körsbär.

b. Valpolicella (norr om Verona), där använder man samma druvor som i Bardolino. Vinerna här liknar ofta Barbarescovinerna. Här tillverkas också de kända kraftiga Amaronevinerna samt Ripassoviner. Vinet tillverkas via druvor som torkas inomhus, vilket gör att sockermängden ökar. Därefter pressas samt jäses druvsaften tills man får 16,5% alkohol. Detta ger mycket smak, doft och lite bitter eftersmak och som resultat dyra kvalitetsviner.

Ripassovinet tillverkas enligt enklare metod, men ger ett liknande resultat och extra smakrikedom samt alkoholstyrka. Via en extra jäsning via skal från amaronetillverkningen (=Ripasso) får man ett kvalitetsvin som dock är billigare än Amaronevinerna.

Recioto är en specialité i Venetien och är ett sött vin som ibland kan vara mousserande av halvtorkade druvor. Det kan lagras länge om det ej innehåller kolsyra. Amarone och Ripassoviner är aldrig söta utan är torra varianter av Recioto, vanligen Valpolicelladruvan.

c. Soave, här tillverkas endast vitt vin av Garganega och Trebbianodruvor. Vinerna här har bra fruktighet och nötig karaktär. Soave Superiore har DOCG-status.

3. Emilia-Romagna

Har stor produktion av vin och har ca 15% av regionens viner klassade som DOC. Förutom vin är detta område känt för parmaskinkan. Lambrusco är det mest kända från detta område. Vinet har dock haft ett aningen dåligt rykte tidigare. Finns både som vitt, rött och rosèvin, men är alltid pärlande = frizzante.

Lambrusco görs av den blå, lokala, högavkastande druvan med samma namn och passar bra till pasta, parmaskinka samt sällskapsvin.

4. Trentino-Alto Adige

Trentino-Alto Adige är en autonom region i norra Italien bestående av en italienskspråkig del, Trentino, och en till stora delar tyskspråkig del, kallad Sydtyrolen på tyska och på italienska Bolzano.

Alto-Adige är ett eget DOC, viktigaste druvan är blå Schiava eller Vernatsch. Exempel på viner härifrån är DOC Santa Maddalena och DOC Lago di Caldaro som är lätta till medelfylliga röda viner.

Trentiono är också eget DOC med viktigaste blå druvor såsom Cabernet-druvor, Merlot och Marzemino.

5. Lombardiet

Italiens största och befolkningstätaste region mellan Alperna och Poslätten i norra Italien. Milano är regionens huvudstad. Lombardiet har tre st DOCG områden.

DOCG Valtellina Superiore har de mest kända vinerna, som t.ex. Sfursat, ett Amaroneliknande vin.

DOCG Franciacorta är förbehållet mousserande viner som görs enligt den tradiotionella metoden, av druvor som Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Nero.

DOCG Oltrepò Pavese står för mer än halva vinproduktionen i Lombardiet och levererar både röda, vita och mousserande viner.

6. Toscana

Produktion domineras av röda druvor, med Sangiovese som främsta sort. Delområden är:

a. Chianti – Området ligger mellan Florens och Sienna och har DOCG-status. Centralt i området finns de bästa jordarna, området kallas Chianto Classico och har egen DOCG-beteckning (Gallo Negro-den svarta tuppen), som är ett av Chiantis 7 delområden. Vinerna från Chianti Classico är något kraftigare och tyngre än i övriga Chianti. Övriga områden i Chianti kallas Chianto Pulto (pulto=kerub).

Riservaviner lagras på fat i 3 år, huvudsakligen används Sangiovesedruvan, men i enklare chiantiviner kan en liten del Canaiolo finnas. Så kallad ”Super Tuscan” är en variant där man blandat viner utanför italienska lagarna och här tillåter man bland annat blandningar av Sangiovese med Cabernet Sauvignon, Merlot eller Syrah. Viner som Solaia eller Sassicaia är utmärkta fina viner, men dessa har ej DOCG-klassifikation. Super Tuscans anger blandningar av hög kvalité med Bordeaux druvor som därför inte klassar inom DOC-strukturen, men en anpassning är pågång.

Runt Chianti finns 6 övriga områden:

b. San Gimignano – Här tillverkas det enda vita DOCG– vinet i Toscana. Vinet heter Vernaccia di San Gimignano och är ett fruktigt, torrt vin av vernaccia druvan.

c. Montalcino – Ligger söder om Chianti och har ett något varmare klimat, vilket ger bättre mognad på druvorna. Sangiovesedruvan kallas här Brunello och är en druvvariant med mer garvsyra och mer fyllighet. Ett mycket känt och dyrt vin är Brunello di Montalcino samt ett lättare vin av samma druva och område, men billigare är Rossi de Montalcino. Vinet måste lagras minst 2 år på fat samt inte säljas förrän tidigast 4 år efter skörd för att behålla DOCG-status

d. Montepulciano  – Området ligger öster ut och har egen klon av Sangiovese som kallas Prugnolo–Gentile, vilket ger ett mörk, kraftigt rödvin, så kallat Vino Nobile de Montepulciano. Montepulciano är också känt för Vin Santo, vinet produceras av torkade druvor av Malvasia och Trebbiano och lagras minst 3 år på små fat. Vin Santo kan också hittas runt hela medelhavet i andra varianter, kan bland annat vara både rött, vitt, sött och torrt, men är alltid ett starkvin med en tydligt oxiderad ton.

e. Carmignano – Norr om Florens ligger området Carmignano, ett litet område som blandar Sangiovese med en mindre del Cabernet Sauvignon och/eller Cabernet Franc. Vinerna har här DOCG-status.

f. Morellino di Scansano – I Morellini di Scansano som ligger mer söderut görs främst rödvin från Sangiovese.

g. MonteCarlo – I omgivningarna runt Montecarlo (nära Lucca) finns ett 15-tal vingårdar där det odlas vin med agrikulturella traditioner. Varje odling har sin speciella jordmån och solmogna förutsättningar för druvorna, vilket ger speciell doft och bouquet.

Här kan vingårdar som Fattoria il Poggio, Fattoria Michi och Fattoria Vigna del Greppa räknas upp. De flesta röda Montecarlovinerna är baserade på Sangiovese-druvan. En del är av typ bordsvin med lantlig prägel, andra med internationell stil. De vita vinerna har druvor av skilda sorter och har skaffat sig ett mycket gott rykte. Fattori del Buonamico är ett bra exempel.

7. Marche

Marche har 14 DOC (Denominazione di Origine Controllata). Verdicchioområdet är mest känt med en druva med samma namn. Har oftast vita viner med DOC-status med hög fruktsyra. Dessa viner kan ibland blandas med Malvasia och Trebbiano till friska, färgsvaga, stilla viner som kan användas bland annat till fisk och skaldjur.

Många av Marches viner är relativt okända utanför Italien, så besöker man området bli man oftast mycket positivt överraskad när man får tillfälle att prova det lokala vinet.

Följande druvor är de mest vanliga och trivs i det böljande och ibland bergiga området: Montepulciano d’Abruzzo, Sangiovese, Ciliegiolo, Pinot Nero och Bianco, Verdicchio, Trebbiano, Malvasia, Vernaccia Nera and Maceratino. Andra druvor som odlas i vissa begränsade områden är varianter av Pinot Nero (Pinot Noir), Pinot Grigio (Pinot Gris), Pinot Bianco (Pinot Blanc).

8. Lazio

Mest känt är Frascati-området sydost om Rom där man tillverkar vitt vin med samma namn. Detta är blandning av Malvasia och Trebbianodruvor och ger lätta, neutrala viner. Frascati Superiore är ett vin med minst 12% alkoholstyrka.

Totalt har Lazio 26 DOC’s som representerar en fin samling viner där framförallt tre står ut: Castelli Romani (kanske den viktigaste), Frascati (mer traditionell och välkänd) och Est! Est!! Est!!! di Montefiascone (inte alltför välkänd internationellt). Andra DOC’s som har gjort sig ett namn är Orvieto (delad med Lazio’s nordöstra granne, Umbrien) och Marino. Ett sällsynt fynd kommer också från området kring sjön Lago di Bolsena i form av Aleatico di Gradoli, ett sött rött vin som också kan transformeras till likör. Cesanese har Lazio’s enda DOCG vin, producerat under namnet Cesanese del Piglio.

9. Abruzzerna

I detta område finns två kända DOC-viner. Ett rött som heter Montepulciano d’Abruzzo som är mjukt, friskt med hög fruktsyra av druvan Montepulciano, samt ett vitt vin som heter Trebbiano d’Abruzzo dock ej är gjort på den grön Trebbianon utan på druvan Bombino Bianco.

Inom Montepulciano d’Abruzzo DOC regionen finns också det mindre Colline Teramane DOCG som produceras i provinsen Teramo.

10. Apulien

Området ligger i södra Italien och brukar i folkmun kallas ”klacken”. Har mycket stor produktion men endast ca 5% utgörs av DOC-viner med lokala druvor som Negroamaro, tillsammans med Malvasia Nera, vilket ger röda viner som Salento, Salice Salento och Copertino. Druvan Aglianico ger specialviner såsom vinet Taurasi. Även från Montepulcianodruvan tillverkas ett känt vin, Castel del Monte. Primitivo druvan (kallas Zinfandel i USA) odlas också inom vissa områden.

11. Umbrien

Umbrien, it. Umbria, är en region i mellersta Italien. Huvudstad är Perugia. Umbrien höjer sig i öster mot Apenninerna och genomflyts av övre Tibern. Det mjukt böljande landskapet är berömt för sin skönhet. Umbrien är indelat i två provinser: Perugia, med 63 kommuner (comuni) och Terni med 29 kommuner.

Umrien är mest känt för det vita vinet Orvieto. Det består mest av neutrala Trebbiano och kan vara allt från torrt till nästan sött.

Två röda viner har DOCG-status, dels Montefalco Sagrantino (Sagrantino druvan) samt Sangiovese baserade Torgiano Rosso Riserva.

12. Basilicata

Basilicata är en region i södra Italien. Den gränsar till Kampanien i väster, Apulien i öster och norr, Kalabrien i söder, och har förutom en kort kustremsa vid Tyrrenska havet även en kust vid Tarantobukten i Joniska havet i sydöst. Regionens huvudstad är Potenza. Regionen är uppdelad i två provinser: Potenza och Matera.

Regionen är bergig, och den högsta punkten är Monte Pollino (2233 m ö.h.) i bergsmassivet Pollino. Monte Vulture, som är belägen i det nordvästra hörnet, är en utsläckt vulkan (1330 m ö.h.). Basilicata var förr i tiden ett av Italiens minst utvecklade områden och en av Italiens fattigaste regioner, men blev avsevärt rikare efter att man påträffat olja i området.

På grund av den bergiga terrängen är vinproduktionen i området mycket begränsad. Det mest intressanta vinet från det här området är Aglianico del Vulture som görs på Aglianicodruvan.

13. Sicilien

Sicilien (sicilianska och italienska: Sicilia) är en italiensk ö och region i Medelhavet. Det är Medelhavets största ö med en yta på cirka 25 700 km². Öns största stad, tillika regionens huvudstad är Palermo. Sicilien har medelhavsklimat och ön är mycket bergig. Det högsta berget är vulkanen Etna, som är 3 329 m ö.h.

På Sicilien odlas stora volymer vin och vanligen gröna druvor, t.ex. av lokala druvorna Cataratto, Inzolia och Grillo. Också Chardonnay druvan blir allt vanligare. Sicilien är mest känt för sitt Marsalavin, som är ett starkvin. Druvan Grillo anses var främsta kvalitetsdruvan i Marsalavinet. Marsalan förstärks med druvsprit efter fullbordad jäsning och sötas sedan med koncentrrad druvmust. Vinet finns i flera typer och Vergine, en icke-sötad typ som lagrats minst 5 år, anses som den bästa kvalitén.

Nero d’Avola är den vanligaste blå druvan på Sicilien och står för stor del av all produktion. Öns enda DOCG heter Cerasuolo di Vittoria. Moscato di Pantelleria är det mest kända vinet, har DOC-status och är ett starkvin.

14. Kampanien

Kampanien, it. Campania, region i södra Italien. Huvudstad och största stad är Neapel. Kampanien består av fem provinser: Avellino, Benevento, Caserta, Napoli, Salerno som i sin tur är indelade i sammanlagt 551 kommuner.

I Kampanien finns tre DOCG, sexton DOC och nio IGT. De tre DOCG-vinerna är Taurasi, Fiano di Avellino och Greco di Tufo.  Kampaniens vanligaste blå druvsorter är Aglianico, Barbera, Cabernet Sauvignon, Casavecchio, Guarnaccia, Merlot, Piedirosso, Primitivo, Sangiovese och Sciascinoso. De vanligaste gröna druvsorterna är Asprinio, Chardonnay, Coda di volpe, Biancolella, Falanghina, Fiano, Forastera, Greco och Trebbiano Toscano.

Några av de bättre producenterna anses vara: Feudi san Gregorio, Mastroberardino, Antonio Caggiano, Terredora di Paolo, Colli Irpini-Montesole och Struzziero.

15. Kalabrien

Kalabrien är tåspetsen i Italien södra del. Kalabrien gränsar till Sicilien i väster och till Apulien. Regionen är inte känd för sina stora viner utan det har mest odlats vin för eget bruk,  men på senare tid  kommer det mer och mer bra viner. Kalabrien består av 5 distrikt, Cosenza, Cronte, Catanzara, Vibo-Valentina och Regio-Calabria.

I Kalabrien finns med några få undantag inga intressanta viner. Regionen har dock åtta DOC där Cirò är den mest betydelsefulla. Librandi är Kalabriens största producent med totalt 260 hektar vinodlingar. Det är också den enda producenten härifrån vars viner synts till på systembolaget. Man har sitt vineri på ostkusten i Cirò Marina norr om Crotone. Vinet Cirò, kanske Kalabriens mest kända vin, var under antiken de antika olympiernas främsta dryck. Cirò fick till och med symbolisera denna gamla tradition under OS i Mexico City 1968.

1 tanke på “Italien”

Här kommenterar vi med god netikett! Dvs med respekt för olika åsikter, vårdat språk och sakligt. Kommentaren skall anknyta till inlägget. Att i kommentaren, eller signatur, länka till något i sammanhanget orelevant är ej förenligt med god netikett enligt denna bloggs kommentarsregler. Kommentarer som ej följer god netikett tas bort!