Tyskland

1. Deutscher Tafelwein (DT-tyska bordsvinet). Skall innehålla minst 5% potential alkolhol% (volym). Socker tillsättes till must och sötman regleras senare med så kallad sussreserve (=ojäst druvmust med hög sötma som tillsätts den färdigjästa, torra musten med hög syra.

2. Landswein (lantvin, motsvarar det franska vin de pays) skall ha skördats i något av lantvinsdistrikten samt vara lite mer mognade.

3. QbA -Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (kvalitetsvin från bestämt distrikt med alkoholstyrka på 7,5 volym%, socker tillsätts vid jäsning samt sötma kan regleras efteråt.

4. QmP – Qualitätswein mit Prädikat (kvalitetsvin med attribut, vilket innebär noggrannare bestämning av kvalitet. Avser helt mogna druvor. Inget socker får tillsättas vid jäsning, dock är så kallad sussreserve tillåten. Denna kategori indelas sedan i sex undergrupper.

  • Kabinett = lätta viner med normal mognad och >= 7% alkoholhalt.
  • Spätlese = viner som skördas sent, vilket ger högre mognad samt sockernivå, alkoholhalt >= 7%.
  • Auslese = senare skörd av utvalda klasar, vilket ger halvsöta, fylliga och smakrika viner vanligen.
  • Beerenauslese = utvalda, övermogna druvor som har fått skrumpna av ädelröta, vilket ger ökad sötma samt ökad doft och smak.
  • Eiswein = druvor som skördas sedan på hösten/förvintern vid första frosten. Druvorna pressas frysta, vilket ger hög koncentration i musten samt ökad sockermängd och smakämnen, hög syrahalt samt doft i det senare färdiga vinet.
  • Trockenbeerenauslese = består av skrumpna, övermogna, utvalda druvor med ädelröta. Plockas i december, vilket gör att man får liten volym samt produceras få och sällsynta viner, men de har i sin tur kraftig, intensiv sötma och syra.

Tyskland inspireras av Bourgogne för nya vinklassificeringar

Under 2012 kommer tyska vinodlares kvalitetsorganisation, VDP, att förändras. Den tidigare klassificeringen var Erstes Gewächs för torra viner med en hög mognad i Rheingau och den motsvarande klassificeringen var Grosses Gewächs för högkvalitativa viner från ett VDP-klassat vingårdsläge i övriga Tyskland. Nu blir skalan fyrgradig med inspiration från Frankrike och Bourgogne.

VDP Grosse Lage blir den högsta klassen och klassificeringen för de allra bästa vingårdarna. Därefter kommer VDP Erste Lage för mycket bra vingårdar.

Den tredje och helt nya klassificeringen blir VDP Ortswein för mellanbra vingårdar och VDP Gutswein för de allra enklaste. Detta går att jämföra med Grand Cru, Premier Cru, Appellation Communale och Appellation Régional i Bourgogne.

De tidigare klassificeringarna med Kabinett, Spätlese och Auslese kommer att finnas kvar, men enbart på de söta vinerna. Med andra ord blir det en torr och en söt klassning, något som VDP hoppas ska underlätta för internationella konsumenter.

Kvaliteterna och klassningen kommer att bestämmas regionalt. Beslutet fattades den 25 januari när medlemmarna i VDP sammanträdde i Neustadt i Pfalz.

 

 

Annonser

Här kommenterar vi med god netikett! Dvs med respekt för olika åsikter, vårdat språk och sakligt. Kommentaren skall anknyta till inlägget. Att i kommentaren, eller signatur, länka till något i sammanhanget orelevant är ej förenligt med god netikett enligt denna bloggs kommentarsregler. Kommentarer som ej följer god netikett tas bort!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s