Argentina

Alla vindistrikt ligger djupt in i Argentina långt ifrån havet åt båda håll. Mendoza i landets västra del (i höjd med Santiago i Chile) är det klart viktigaste distriktet och producerar 60-70 procent av den totala produktionen. Dessutom ligger Mendoza mycket vackert vid foten av bergskedjan Anderna vilket utgör en dramatisk inramning till regionen.

Argentina är indelat i tre större vinregioner, samtliga med flera underliggande vindistrikt.

1. North

Den norra regionen karaktiseras av sina högt belägna vinodlingar på mellan 1.000 – 3.000 m över havet. Calchaquíes Valley i distriktet Salta är hemvisten för världens högst belägna vinodlingar. Regionen har två huvudsakliga distrikt:

  • Salta / Cafayate  – Argentinas allra nordligaste distrikt. Trots sin storlek står distriktet endast för ca 1,5% av Argentinas totala produktion. Cafayatedalen är framförallt känt för sina vita viner på den gröna druvan Torrontés Riojano men här produceras även röda av god kvalitet.
  • Catamarca – ligger i regionens sydvvästra del. Distriktet domineras av området Tinogasta där hela 70% av det som odlas är druvor för både vintillverkning och konsumtion. Andra områden är Belén, Fiambalá och Santa María. vanligaste druvorna är Torrontés Riojano och Cabernet Sauvignon

2. Cuyo

Kallas också för ”ökenlandet” på det lokala språket. En av de absolut torraste, men trots det mest produktiva, vinregionerna i Argentina. Detta är den största vinregionen, både i landet och i resten av Sydamerika. Regionen har tre huvudskliga distrikt:

  • Mendoza  – är landets viktigaste distrikt med vissa vingårdar på över tusen meters höjd. Mendoza fungerar som motor i hela den argentinska vinindustrin. I syd och sydväst finns underdistrikten Luján de Cujo och Maipú vilka är Malbec-druvans förlovade hemland. Det sistnämnda är även välkänt för sina Cabernet Sauvignon-viner av hög kvalitet, till exempel av de kända producenterna Trapiche och Catena. Tupungato och Valle de Uco ligger på hög höjd och har därmed ett något svalare klimat. Här produceras vita viner på Chardaonnay och Sémillon. Las Consultas och Vista Flores – kända för bra Malbec-viner och här har även den kända franska vinmakaren Francois Lurton etablerat och gör bland annat högklassiga Cabernet Sauvignon-viner. I norra Mendoza finns även underdistrikten Lavelle, Las Heras och San Martin. I öster återfinns också flera mindre distrikt för framställning av stora kvantiteter viner av lägre kvalitet, till exempel Junin, Rivadanda och Santa Rosa. I söder finns distrikt som General Alvear och San Rafael.
  • La Rioja – Argentinas äldsta vindistrikt som ligger ytterligare en bit längre norrut om Mendoza. (Denna region skall inte förväxlas med La Rioja i Spanien.) Idag är det en liten och tämligen obetydlig region för vinframställning.
  • San Juan  – Argentinas näst största distrikt som ligger norr om Mendoza och står för ca 25 procent av produktionen. Här är klimatet varmare och torrare. Tidigare har San Juan främst varit känt för enkla rödviner avsedda för inhemsk konsumtion på Criolla Chica och Cereza. Syrah, Malbec, Cabernet Sauvignon, Bonarda, Chardonnay och Torrontés är idag de mest odlade druvsorterna. San Juan’s Syrah förtjänar att nämnas speciellt då den rönt stor uppmärksamhet över hela världen de senaste åren. Här odlas också gröna druvor för framställning av Sherryliknande starkviner.

3. Patagonia

Den sydligaste av Argentinas vinregioner. Här kan vintrarna vara hårda och somrarna kalla, speciellt på nätterna, vilket ger regionens vinmakare möjlighet att framställa harmoniska kombinationer av sötma, syrlighet och olika aromer. Tack vara klimatet så mognar druvorna här långsamt, vilket ger dem en speciell karaktär. Regionen har tre huvudsakliga distrikt:

  • La Pampa – där druvorna växer i låglänta dalgångar i ett förhållandevis flackt landskap. Huvudsakliga druvsorter är Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon och Chardonnay.
  • Neuquén – ett idealt distrikt för vinodling och flera av de största producenterna har anläggningar här. Klimatet säkerställer viner av hög kvalitet och härifrån kommer utmärkta Pinot Noir’s.
  • Rio Negro   – ”Den svarta floden” som fått sitt namn från floden med samma namn ligger långt söderut i Argentina. Här finns gynnsamma förutsättningar och en stor potential som än så länge är tämligen outnyttjad. Än så länge sker ca 3% av Argentinas totala produktion här. Pantagoniens viktigaste underdistrikt med röda druvor som Merlot, Pinot Noir och Cabernet Sauvignon. Fler intressanta vita viner kommer härifrån, oftast baserade på Semillion eller Sauvignon Blanc.

Här kommenterar vi med god netikett! Dvs med respekt för olika åsikter, vårdat språk och sakligt. Kommentaren skall anknyta till inlägget. Att i kommentaren, eller signatur, länka till något i sammanhanget orelevant är ej förenligt med god netikett enligt denna bloggs kommentarsregler. Kommentarer som ej följer god netikett tas bort!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s