Australien

Idag är Australien en av de tio största producenterna i världen. De bästa gårdarna ligger längst söderut där det är klimatet är svalare och vinet skördas när det är vår på vår del av klotet. Man har två klimatzoner:

  • Västra Australien, South Australia, Victoria samt Tasmanien – medelhavsliknande klimat med torra somrar, regnig vår och vinter.
  • New South Wales och Queensland – tropiskt klimat, dessa områden har ej ett optimalt klimat för vindruveproduktion.

De mest berömda druvorna i Australien är Shiraz eller även kallad Hermitage (= Syrahdruvan). Dessa druvor ger koncentrerade viner med doft av mynta, svartpeppar och eukalyptus. Man blandar ofta med Cabernet Sauvignon, vilket vanligtvis är otänkbart i Europa, men i Australien ger det här, på grund av klimatet, en helt annan mjukhet till vinet. Chardonnay är den viktigaste gröna druvan och ger en doft och smak av äpple, päron och smörkola. De flesta vinerna lagras oftast och då vanligen på ekfat.

Austrailen vinregioner och vindistrikt

1. New South Wales – näst största området efter South Australia. Viktigaste disktrikten här är:

  • Hunter Valley – ligger cirka 16 mil nordväst om Sydney i subtropiskt klimat. Produceras mest viner av Shiraz (= Hermitage) samt av druvan Semillon (=Hunter Riesling och Chardonnay).
  • Mudgee  – (= liten kulle), mest känt för sina djupt röda viner med Cabernet Sauvignon och Shiraz, även vita viner av Chardonnay, Riesling eller Semillon. I detta området ligger också Riverina med staden Griffith i centrum. Klimatet liknar här medelhavets och man producerar mycket bulkvin, men även mousserande viner.
  • Cowra –  ligger väst om Sydney med mest produktion av Chardonnay-viner.
  • Canberra District

2. South Australia – här produceras 45% av Australiens vinproduktion (största området i Australien), främst runt staden Adelaide. Deldistrikten är:

  • Barossa Valley – står för 25% av produktionen i hela Australien. Främsta druvor är Shiraz, Grenache och Riesling. Området är koncentrerat till nordost om Adelaide.
  • Clare Valley – ligger mest norrut från Adelaide av alla områden. Här produceras främst druvorna Shiraz, Semillon, Grenache och Riesling.
  • Coonawarra – ligger söder ut på gränsen till Victoria. Här finns en speciell jordart, så kallad Terra Rossa (röd, porös jord som täcker kalk-, krita- och lerjordar). Detta område liknar franska Medoc och här tillverkar man bra Cabernet Sauvignon-viner, med doft av mullbär och mynta. Här hittar man också Shirazviner med toner av ceder, körsbär och svartpeppar.
  • Eden Valley – vilket är känt för sina Rieslingviner.
  • Adelaide Plains – i detta område finns produceten Penfolds Grange, som tillverkar sitt Shirazvin, som är ett av Australiens mest kända viner och vinproducenter.

3. Victoria – står för 25% av vinproduktionen och är gränsar till New South Wales vid floden Murray. Deldistrikt är:

  • Goulburn Valley – i detta område finns några av världens äldsta vinstockar av Shiraz och Marsanne. De härstammar från Rhônedalen från början. Druvorna som används i detta område är främst Riesling, Verdelho, Chardonnay, Merlot samt Cabernet Sauvignon.
  • Yarra Valley – ligger några mil nordöst om Melbourne och många vinrankor härstammar här från det kända området Château Lafite i Bordeaux, vilket har gett hög kvalitè, men dyra viner. Främst odlas druvorna Chardonnay, Riesling, Gewurtztraminer, Pinot Noir samt Cabernet Sauvignon. Den kända Champagnefirman Moet&Chandou äger även vingårdar i detta område.
  • Bendigo – ligger nordväst om Melbourne och producerar strukturerade viner av Cabernet Sauvignon samt Shiraz.
  • Geelong – området ligger väster om Melbourne och här tillverkas viner av Cabernet Sauvignon, Shiraz, Pinot Noir samt Chardonnay.
  • Glenrowan samt Rutherglen – dessa båda områden ligger nordost om Melbourne vid floden Murray och här tillverkas Australiens berömda Liqueur Muscat, vilket är ett sött starkvin tillverkat av Muscatdruvan.
  • Murray Hill samt Swan Hill – dessa två områden ligger väster om Victoria på gränsen till New South Wales. Värmen i detta område och klimatet ger bra produktion av Chardonnaydruvor, men även röda viner från Cabernet Sauvignon, Shiraz och Sangiovese tillverka numera.

4. Western Australia – består av två deldistrikt:

  • Margaret River – här tillverkas både röda och vita viner i bordeaux-stil. De röda tillverkas främst via Zinfandel samt vita av Chardonnay.
  • Swan Valley – ligger vid staden Perth och här tillverkas främst starka efterrättsviner liknande Portvin.

5. Tasmanien – utgör en enda vinzon och har ett svalt klimat, vilket ger bra grund för kvalitetsviner av Pinot Noir och Chardonnay, även Riesling och Sauvignon Blanc.

6. Queensland – har inte så stor produktion pga klimatet, men utvecklar sina vindistrikt mer och mer.

Här kommenterar vi med god netikett! Dvs med respekt för olika åsikter, vårdat språk och sakligt. Kommentaren skall anknyta till inlägget. Att i kommentaren, eller signatur, länka till något i sammanhanget orelevant är ej förenligt med god netikett enligt denna bloggs kommentarsregler. Kommentarer som ej följer god netikett tas bort!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s