Etiketter

, , , , , , ,

La Spinetta Nebbiolo_smallSatsar du på en fin köttbit till nyår, typ grillad oxfilé, ryggbiff eller entrécote, så kan detta vara ett vin som lyfter nyårsmiddagen till just nyårsnivå! Likaså om du väljer det vilda alternativet och serverar älgfilé eller rådjurssadel. För vinet, La Spinetta Langhe Nebbiolo 2010, kräver sin mat för att bli just så där underbar som bara en Nebbiolo kan vara. Faktum är dock att den här också funkade förvånadsvärt bra bara för sig själv. Stram med påtagliga syror, massor med frukt och så gudagod till maten vi åt….och somsagt riktigt smaskig att smutta på under matlagningen, all by itself. Men så gör inte La Spinetta några dåliga viner, de är tvärtom ett av de bästa vinhusen i Piemonte regionen i nordvästra Italien. Skrev tidigare om deras helt underbara Ca’ di Pian Barbera d’Asti 2007, som är ett av de absolut godaste viner jag provat och därmed knep hela fem stjärnor i min bok. Frågan är om detta vin kommer upp i samma klass…

Vinet är gjort på 100% Nebbiolo som kommer från unga vinstockar (mellan 16-20 år) som skjuter upp från kalkrik mark. Vinet är lagrat 12 månader på franska, mediumrostade ekfat innan de får vila 2 månader i rostfria fat och sedan ytterligare två på flaska. Lagringspotentialen är upp till 15 år. Och visst är detta en druvtypisk Nebbiolo, det går inte att ta miste på. Den som tidigare blivit avskräckt av Nebbiolons strama, tanninrika karaktär ska dock definitivt prova den här! Visst finns de karaktäristiska syrorna där, men vinet är trots bara några få år på flaska verkligen tillgängligt med en fruktstinn och elegant smak. Det här vinet gillar jag – mycket!

La Spinetta Langhe Nebbiolo 2010 (nr 99430)

Pris: 189 SEK

Doft: En härligt generös doft av aromatiska kryddor, röda lite omogna körsbär, frukt, nypon, ceder och lite mineraltoner. Klart sniffvänligt!

Smak: Ljuvligt medelfyllig, med en koncentrerad och välbalanserad palett av underbar frukt, körsbär, nypon, kakao och fat. Nästan lite blommigt. Härliga och väl avvägda tanniner och ett lika härligt, långt avslut. Smakar helt enkelt mycket gott!

Passar: Nötkött, vilt, kraftiga och smakrika pastarätter

Slutomdöme: Ett supergott vin för en Piemonte fan som mig! Har allt man kan önska av en Nebbiolo och är dessutom redo att drickas redan nu…vilket är ett stort plus. Kan varmt rekommenderas! Har, som vanligt, svårt att bestämma mig, men detta vin får 4 av 5 möjliga stjärnor…på gränsen till 4½!

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,