Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Nytt år, nya viner! Har under det gångna året druckit så många goda viner, så det är svårt att välja ut ett par att skriva om så här i början av det nya året. Valde dock ett par vita denna gång – en ljuvlig Riesling från Rheingau och en lika ljuvlig Turbiana från appellationen Lugana i Venetien – båda väl värda att prova och med hög QPR (Quality Price Ratio), dvs du får ett mycket bra vin för pengarna.

Kloster Eberbach Riesling KabinettKloster Eberbach Riesling Kabinett 2015 – nr 5810, 100 SEK

I den steniga kvarts- och skifferjorden på Rheingaus sluttningar växer druvorna till denna lätt söta (53 gr/l) men ack så friska Riesling. Vinet har en tydlig, frisk syra som balanserar upp sötman bra och skapar ett mycket bra matvin, framförallt till kryddigt het asiatisk mat. Vinet smakar riktigt gott, med toner av mogna röda äpplen, lite persika, söt honung och en touch av syrlig citrus – allt omsorgsfullt blandat. Även om priset nu gått upp med en krona (höjd alkoholskatt) sedan förra året, så är detta helt klart mycket prisvärt! Ger vinet 4 stjärnor av fem möjliga!

I Frati LuganaCa’ dei Frati I Frati Lugana 2015 – nr 92307, 129 SEK

Ett underbart vin från det riktigt bra vinhuset Ca’ dei Frati med anor från slutet av 1700-talet. Vinet är gjort på 100% Turbiana, en i bredare kretsar inte alltför välkänd druva. However, efter en DNA test 2008 så visade det sig att Turbiana faktiskt är den mer välkända Verdicchio druvan. Vinet kommer från den lilla appellationen Lugana som ligger direkt söder om Gardasjön. Vinet påminner dock inte om de klassiska Verdicchio vinerna från Marche som jag tidigare provat, utan är i sig ganska unikt. I Frati Lugana är runt, friskt och frodigt, har toner av ananas, clementin och mogna stenfrukter och en touch av bittermandel som övergår i hasselnötstoner när vinet åldras och oxideras. Riktigt gott må jag säga! Får också 4 stjärnor av fem möjliga! Passar ypperligt till all sorts fisk och skaldjur!

Skulle du prova någon av dessa, lämna gärna en kommentar och tala om vad du tycker!