Etiketter

, , , , , ,

Zonin Prosecco Cuvée 1821Vad är väl härligare än att på sommaren få njuta av lite god mat och dryck på altanen med goda och glada vänner! Att sitta ute i grönskan och värmen och känna att livet spirar i både kropp och själ. Underbart var ordet. Och nu tror jag att jag har hittat sommarens festbubbel – en härligt förförande Prosecco från Venetien, Italien – till råga på allt till ett mycket överkomligt pris. Uppmärksammade den på en amerikansk(!) vinbloggg och hittade den lyckligtvis på beställningssortimentet. Zonin Prosecco Cuvée 1821 var en mycket trevlig bekantskap och jag blev genast förtjust i den välavvägda balansen mellan torrhet och sötma. Min mor tyckte det var en förträfflig start inför middagen på mors dag och porlade lika glatt som bubblorna i glaset!

Casa Vinicola Zonin är Italiens största familjeägda producent med vingårdar i 7 olika regioner. Där de inte odlar egna druvor kompletterar de med långsiktiga kontrakt. Under de senaste 10 åren har ett enormt kvalitetsarbete skett. Bland annat har 70% av odlingarna nyplanterats och med den kände vinmakaren Franco Giacosa vid rodret fortsätter arbetet för allt bättre viner. Zonin’s struktur gör att de kan leverera allt från husviner till toppviner. Som all Prosecco kommer också detta från Venetien i norra Italien där familjen äger italiens största odling av Gleradruvor (Prosecco).

Zonin Prosecco Cuvée 1821 (nr 77299 – BS)

Pris: 85 kr

Doft: Härligt intensiv och fyllig doft av fruktiga aromer och blommiga inslag. Toner av gult äpple, stenfrukter och lite citrus tränger upp via de mycket fina bubblorna…som för övrigt håller i länge, länge!

Smak: Fruktigt, halvtorrt med tydliga aromer av persika, aprikos och gula äpplen. Har också den lite nötaktiga tonen som är typisk för Glera druvan. Mycket välbalanserad mellan torrt/sött, bra syra och härliga bubblor. Ett riktigt festbubbel!

Passar: Som partydryck, aperitif eller till en inte alltför söt dessert. Passar nog också bra till lättare och inte allt för smakrika rätter.

Slutomdöme: Mmmmmm! Tyckte mycket om! Just det faktum att den hade den där perfekta (i mitt tycke) balansen mellan torrt/sött, fruktigheten och de låååånga härliga bubblorna gjorde detta till sommarens bubbel! Och så är det lite extra kul att hitta ett supergott vin under hundralappen. Det smakar sommar helt enkelt! Får 4 av 5 möjliga stjärnor!

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

 

Annonser