Etiketter

, , , , , , ,

Ferrari BrutBubbel är gott, i alla former och färger! Jag skulle vilja påstå att det är en oomtvistad sanning, att ett festligt tillfälle utan bubbel är som James Bond utan smoking…det blir liksom inte riktigt rätt! Förra helgen hade vi några goda vänner på besök över lite god mat & dryck, och attans vad trevligt det var! Mycket snack, många roliga anekdoter, många härliga skratt och många goda viner…och som vanligt gick kvällen alldeles, alldeles för fort. Och då detta ändå får betecknas som ett festligt tillfälle, så serverades det under kvällens början ett gott bubbel i form av en norditaliensk spumante – Ferrari Brut NV. En härligt torr, fruktig och underbart god bubblare gjord på 100% Chardonnay och framställd med samma klassiska metod som Champagne. Och visst var den god…med bra karaktär, balans och fräschör förpackad med en hel del finess. Gillades av samtliga runt bordet…

Så här skriver importören Vingruppen om vinhuset Cantine Ferrari; ”Giulio Ferrari var en italiensk vinmakare, utbildad vid universitetet i Montpellier, som blev så inspirerad av Champagne, att han fattade beslut om att hemma i Trentino i norra Italien göra ett vin som skulle kunna mäta sig med de bästa i Champagne. 1902 startade han företaget och tillverkade endast några få extremt kvalitetspräglade buteljer av sitt mousserande vin. Han satte priset högt, men det hindrade inte att allt han tillverkade snabbt såldes slut. 50 år senare övertog Bruno Lunelli företaget. Han ägde Trentos mest välrenommerade vin-bar så han visste vad kunderna ville ha. Ändå var det Giulio Ferrari som även fortsättningsvis svarade för kvalitén. I dag leds företaget av tredje generationen Lunelli, men kvalitetsinriktningen är oförändrad. Alla husets viner görs på Chardonnay och/eller Pinot Nero och metoden är exakt densamma som den man tillämpar i Champagne. Ferrari har genom åren erövrat mängder av medaljer och utmärkelser. Företaget har tilldelats italienska sommelierföreningens hedersamma Wine Oscar och husets vinmakare utsetts till årets vinmakare i Vini d’Italia. Företaget har ingen koppling till det berömda bilföretaget. Det är bara namnet och ambitionsnivån de har gemensamt…”

Ferrari Brut NV är som sagt gjort på 100% Chardonnay och har vinifierats helt enligt den klassiska champagnemetoden av vinmakarna Marcello och Mauro Lunelli. Vinet lagras sedan i tre år på flaska innan det släpps för försäljning.

Ferrari Brut NV (nr 7721)

Pris: 149 SEK

Doft: Koncentrerad, fruktigt pärlande doft av mogna, gula äpplen, gula plommon, citrus och lite brödiga toner. Doftar härligt fräscht och gott.

Smak: Torr och fruktig på samma gång, sprängfylld med mogen gul frukt, syrlig citrus (grape?) och ett paket Mariekex. Fina bubblor med viss mineral, medellångt avslut. Bra koncentration och balans, mycket gött!

Passar: Utmärkt till mina små crostini med anklevermousse, i övrigt som aperitif eller till lite mer smakrika rätter av fisk/skaldjur. Kan funka fint till ett sommrigt, italieninspirerat buffébord också.

Slutomdöme: Ett mycket välgjort, gott spumante som kan vara ett alternativ till Champagne, och definitivt prisvärt. Mycket bubbel för pengarna helt enkelt. Gillades som sagt av alla, med sin fina balans mellan strävhet och frukt. Ett vin att alltid ha en flaska i kylskåpet av…man vet ju aldrig när lite bubbel kan vara på sin plats! 🙂

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

 

Annonser