Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Peder Molin på HandlaVinJag skrev för drygt ett år sedan om den lilla nätvinhandlaren Peder Molin som drev Handla Vin, specialist på kvalitetsviner från Österrike. IOGT-NTO hade polisanmält Handla Vin för brott mot alkohollagen och åtal förbereddes. I onsdags föll domen i Stockholms tingsrätt mot Peder och hans företag – villkorligt, 200 dagsböter á 50 SEK, 15.000 SEK i advokatkostnader samt en företagsbot om 100.000 SEK. Åklagaren hade yrkat på 10 månaders fängelse samt 250.000 SEK i företagsbot. Domen är naturligtvis ett mycket hårt slag för Peder och hans familj personligen, speciellt då man har haft alla nödvändiga tillstånd i ordning och utgått från att man har gjort rätt.

Domen visar också med all tydlighet hur fel ute den svenska staten, alkoholmonopolet och IOGT-NTO är. Billiga bulk- och boxviner står idag för den absolut största andelen försålt vin på Systembolaget, vilket på inget sätt främjar en måttlig alkoholkonsumtion bland utsatta grupper. Att ge sig på en av de minsta på det sätt som skett är i mina ögon oerhört osmakligt, omoraliskt och inte värdigt en rättstat som Sverige. Det är för varje människa med minsta uns av sunt förnuft helt fel och ett överförmynderi av allra värsta sort! Förhoppningsvis kan detta kanske vara början till slutet för det svenska alkholmonopolet, då maktmissbruk som detta tenderar till att skapa en stark opinion.

För att stötta Peder har en ”crowd funding” startat, initierad av entreprenörer inom webb och e-handel. I skrivande stund har nästan 5.000 EUR samlats in på två dagar, vilket visar på ett oerhört starkt stöd för nätvinhandel i allmänhet och Peder i synnerhet. Självklart är jag med och bidrar och uppmanar härmed också Dig att göra detsamma! Inget bidrag är för litet! Gör Din röst hörd!

Andra om domen:

 

Annonser