Etiketter

, , , , , , , ,

HandlaVinTill många vinentusiasters glädje har det under senare år dykt upp ett antal seriösa nätvinhandlare som fokuserar på kvalitetsviner från mindre vingårdar som inte kan leva upp till Systembolagets kvantitetskrav. Försäljningen sker i enlighet med EU´s regelverk och baserat på den sk Rosengrendomen från 2007 som tillåter privatpersoner att själva importera vin utan Systembolagets inblandning. Trots detta så polisanmälde IOGT-NTO i slutet av 2011 tio nätvinhandlare, bl.a. Winefinder och Handla Vin, då man anser att dessa bedriver olaglig alkoholhandel. Sedan dess har åklagare bl.a. lagt ner en utredning mot Winefinder då man inte såg laglig grund för åtal. Men nu, två och ett halvt år efter polisanmälan, har man gett sig på den absolut minsta av dessa seriösa nätvinhandlare, beslagtagit kundernas betalda och skattade viner och förbereder åtal av Peder Molin som sedan start drivit Handla Vin. Detta blev för mycket för Peder som riskerar upp till 6 års fängelse om han döms, och han meddelade igår att han nu stänger ner Handla Vin!

Det finns så många faktorer i den här historian som verkligen får mig att gå igång, och vissa av dem gör mig faktiskt riktigt förbannad och besviken! Detta är naturligtvis politik på hög nivå, med ett många gånger smutsigt rävspel i bakgrunden. Och just sådant har jag väldigt, väldigt svårt för. Låt oss kika lite närmare på ett par av dessa ”faktorer”….

– Handla Vin har haft alla tillstånd som krävts! Skattemyndigheten har godkänt verksamheten och samtliga nödvändiga tillstånd för att driva verksamheten har givits från svenska myndigheter. Det måste i rimlighetens namn åligga våra statliga kontrollmyndigheter att säkerställa att en verksamhet man godkänner också är laglig enligt svensk- och europeisk rätt – det har vi som medborgare all rätt att kräva. Om ett rättsläge är oklart ska man helt enkelt inte godkänna en verksamhet som berörs av detta rättsläge. Denna historia måste ses som ett totalt misslyckande av de statliga myndigheter som varit inblandade och de bör följdaktligen avkrävas ett ansvar i en eventuell skuldfråga! Peder skulle aldrig ha hamnat i den här situationen om den svenska staten tagit sitt fulla ansvar som de är tillsatta att göra. Om åtalet gillas kan man fråga sig om det inte finns fog för att också åtala den svenska staten, eller de inblandade myndigheterna…

– Helt fel fokus hos IOGT-NTO! Organisationen driver ett föredömligt förebyggande- och socialt arbete när det gäller alkoholens mörka baksida och arbetar aktivt för en internationell, restriktiv alkohol- och narkotikapolitik. Enligt Statens Folkhälsoinstitut har 10% av kvinnorna och 18% av männen i Sverige en sk riskabel* alkoholkonsumtion. Bland unga är siffrorna ännu högre, 25% av kvinnorna och nästan 30% av de unga männen anses ha en riskabel alkoholkonsumtion. Drygt 4% av den vuxna befolkningen anses ha ett reellt missbruk. Och med det som bakgrund är det mycket förvånande att det är nätvinhandeln i sin nuvarande form som IOGT-NTO ger sig på. Det finns så vitt jag vet inget som pekar på att nätvinhandeln är ett problem, då dessa knappast riktar sig till storkonsumenter med riskbruk. De kvalitetsviner som säljs är långt ifrån billiga och man säljer varken BiB eller alkoläsk, två produkter som i övrigt ”uppmuntrar” till överkonsumption och står för hiskeliga volymer på Systembolaget. Vad tror IOGT-NTO egentligen att dessa ungdomar med riskbruk dricker?

Man kan verkligen fråga sig varför IOGT-NTO inte går hårdare åt Systembolagets dubbelmoral och aktivt försöker påverka sortimentet för att minska utbudet av relativt ”billiga” produkter som t.ex. BiB och alkoläsk. En framgång där skulle ha enormt mycket högre påverkan på överkonsumtionen i riskgrupperna, än att stänga en liten nätvinhandlare. Tänk om, tänk rätt…

Några andra läsvärda bloggar om ämnet:

* Riskabel alkoholkonsumtion definieras som 14 respektive 9 standardglas per vecka för en man respektive kvinna. Ett standardglas är 33 cl starköl, 12 cl vin eller 4 cl sprit. Att dricka 5 eller fler standardglas för män och 4 eller fler för kvinnor vid ett och samma tillfälle innebär också ett riskbruk.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

 

Annonser