Etiketter

, , , , , , ,

Les SetillesSå har vi då vänt blad och ett nytt, spännande mat- och vinår ligger framför oss! Då vi också sakta går mot ljusare tider, så tänkte jag börja året med att skriva om ett vitt vin…något som jag inte gör så ofta. Inte för att jag inte gillar vita viner, eller för att jag inte dricker dem, utan för att jag helt enkelt inte hinner med att skriva om allt gott som provas. Så man får välja ut vad som hamnar på bloggen helt enkelt, och detta vin förtjänar definitivt att bli omnämnt! Köpte en flaska Olivier Leflaive Bourgogne Les Setilles 2011 i mellandagarna, för att ackompanjera en härlig fisk- och skaldjursgryta. Hade inte hört talas om den tidigare, så det var extra kul när den visade sig vara en riktigt fullträff. Ett härligt och utomordentligt smaskigt vin i utpräglad Bourgogne-stil…kunde inte bli så mycket bättre!

Vinhuset Olivier Laflaive historia går tillbaka till slutet på första världskriget, då Oliviers farfar Joseph började fokusera på familjens vingård efter det att hans stålverk kört i diket. Sedan dess har familjen producerat viner och det nuvarande vinhuset slog upp sina portar 1984. Den svenska importören Johan Lidby Vinhandel beskriver vinhuset så här:

Olivier startade 1984, tillsammans med sin bror och farbror, en négoce-verksamhet för att ta vara på all den kunskap som samlats under åren inom familjeegendomen Leflaive.

På några år hade man etablerat sig inom toppskiktet av producenter mycket tack vare det stora och mycket kvalitativa kontaktnät som Olivier innehar. Detta ger egendomen möjlighet att köpa druvor och must från välskötta vingårdar och således styra hela produktionen själva. Man har specialiserat sig på Côte de Beaune och Côte Chalonnaise med tyngdpunkten tydligt kring byn Puligny-Montrachet där vineriet och egendomen ligger. Under åren har Olivier även lyckats köpa mark i olika appellationer och den totala arealen uppgår nu till sexton hektar. Med tiden har även Oliviers del av Domaine Leflaives vingårdar kommit tillbaks till honom och 2016 kommer han att återfå sin del av Chevalier Montrachet.

Vinifikationsarbetet söker ständigt att framhäva varje vingårds typicitet och terroir. Leflaives stil kan med fördel beskrivas som elegant och tonvikt läggs ständigt på finess och komplexitet snarare än kraft. På senare år har vinmakaren Frank Grux höjt egendomens anseende ytterligare och man kan hos Leflaive idag även hitta röda cuvéer av absolut toppklass.

Druvorna till detta vin är 100% Chardonnay och kommer uteslutande från kommunerna Puligny Montrachet (60 procent) och Meursault (40 procent). De ligger dock utanför byappellationerna vilket gör att vinet får ursprunget Bourgogne Blanc. 70 procent av musten får jäsa på ekfat och 30 procent på rostfria tankar. Den del som jäser på fat lagras på sin jästfällning 10 månader innan man blandar det med de resterande 30 procenten. Andelen ny ek varierar beroende på årgången, men mellan 10 och 20 procent är ny. Måste säga att jag sällan smakat ett vin med så välavvägd ekfatslagring…balansen av fattoner känns perfekt! Smaskigt värre!

Olivier Leflaive Bourgogne Les Setilles 2011 (nr 5657)

Pris: 145 SEK

Doft: Stor, frisk doft av gula äpplen och plommon, pommeransskal, lite nötig och smörig. Gudomlig doft som fick det att vattnas i munnen!

Smak: Urspungstypisk, komplex, torr och medelfyllig med välbalanserad syra…och med massor av gula äpplen, mineral, citrus, sommar och lummiga lundar! Härligt lång och elegant finnish, med påtaglig fräschör. Me like a lot!

Passar: Satt som handsken till min fisk- och skaldjursgryta, passar säkerligen också till rätter med fågel eller fläskkött. Ett givet alternativ framöver när det vankas god fisk eller skaldjur, det är ett som är säkert!

Slutomdöme: Ett elegant och helt enkelt superbt vin, till en mycket bra prislapp skall tilläggas. Härligt koncentrerade smaker i en balansakt av världsklass. Få vita viner har imponerat så mycket på mig som detta. Ett mycket bra köp som resulterar i hela 4½ stjärna! 🙂

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser