De franska vinlagarna har varit förebild för övriga nationer, lagen garanterar främst ursprung, produktionsmetoder samt alkoholprocent, men ej specifik kvalitè i första hand. Under 2004 – 2005 var endast 40% av alla viner kvalitetstestade i Frankrike.
1. Vins de Table (bordsvin) har en alkoholprocent >= 8,5%, kan bestå av alla druvsorter samt komma från alla olika regioner.
2. Vins de Pays (lantvin) – har en alkoholprocent på minst 9% och skall komma från bestämda regioner.
3. VDQS – Vins Délimité de Qualité Supérieure – Dessa viner liknar AOC-klassen, men reglerna är mindre strikta beträffande skördeuttag samt tillåtna ingående druvsorter.
4. AOC – Appellation d’Origine Contrôlée – här finns det alltid strikta regler om områden, druvor som får användas, odlingsmetoder, max skördeuttag/ hektar samt tillverkningsmetoder. Klassificeringen innehåller även regler avseende lagring och alkoholprocent. Områdena är specificerade alltifrån regioner via distrikt, deldistrikt, kommun/by till enskilda vingårdar och ju mer specificerat området är desto större status och pris. Tillägg med ”Supérieure” säger att man har 1% högre alkohol% än vad klassen kräver. I AOC-gruppen ingår cirka 1/3-del av landets produktion.
1855 ÅRS KLASSIFICERING AV VINERNA I BORDEAUX
I samband med världsutställningen i Paris 1855 bedömde man och gjorde en klassificering av vinerna från Bordeaux. Klassificeringen utgick från de priser vinerna uppnått åren innan denna bedömning. Man har försökt att göra många klassificeringar sen dess, men 1855 års klassificering är fortfarande den enda viktiga. Alla klassificerade viner från Bordeaux kallas för Grand Cru Classé och Premier Cru är den högsta kvalitetsklassen.
PREMIERS CRUS
- Ch. Haut-Brion (Pessac-Léognan, Graves)
- Ch. Lafite-Rotschild (Pauillac)
- Ch. Latour (Pauillac)
- Ch. Margaux (Margaux)
- Ch. Mouton-Rotschild (Pauillac) tillkom 1973, tidigare 2a cru.
DEUXIÈMES CRUS
- MARGAUX: Ch. Brane-Cantenac, Ch. Durfort-Vivens, Ch. Lascombes, Ch. Rauzan-Gassies, Ch. Rausan-Ségla.
- ST-JULIEN: Ch. Ducru-Beaucaillou, Ch. Gruaud-Larose, Ch. Léoville-Las Cases, Ch. Léoville-Poyferré, Ch. Léoville-Barton.
- PAUILLAC: Ch. Pichon-Longueville-Baron, Ch. Pichon-Longueville-Comtesse de Lalande.
- ST-ESTÈPHE: Ch. Cos d´Estournel, Ch. Montrose.
TROISIÈMES CRUS
- MARGAUX: Ch. Boyd-Catenac, Ch. Catenac-Brown, Ch. Desmirail, Ch. Ferrière, Ch. Giscours, Ch. d´Issan, Ch. Kirwan, Ch. Malescot Saint-Exupéry, Ch. Marquis d´Alesme-Becker, Ch. Palmer.
- ST-JULIEN: Ch. Lagrange, Ch. Langoa-Barton.
- ST-ESTÈPHE: Ch. Calon-Ségur.
- HAUT-MÉDOC: Ch. La Lagune.
QUATRIÈMES CRUS
- MARGAUX: Ch. Marquis-de-Terme, Ch. Pouget, Ch. Prieuré-Lichine.
- ST-JULIEN: Ch. Beychevelle, Ch. Branaire-Ducru, Ch. St-Pierre, Ch. Talbot.
- PAUILLAC: Ch. Duhart-Milon.
- ST-ESTÈPHE: Ch. Lafon-Rochet.
- HAUT-MÉDOC: Ch. La Tour-Carnet.
CINQUIÈMES CRUS
- MARGAUX: Ch. Dauzac, Ch. Du Tertre.
- PAUILLAC: Ch. d´Armailhac, Ch. Batailley, Ch. Clerc-Milon-Rotschild, Ch. Croizet-Bages, Ch. Grand-Puy-Ducasse, Ch. Grand-Puy-Lacoste, Ch. Haut-Bages-Libéral, Ch. Haut-Batailley, Ch. Lynch-Bages, Ch. Lynch-Moussas, Ch. Pédesclaux, Ch. Pontet-Canet.
- ST-ESTÈPHE: Ch. Cos Labory.
- HAUT-MÉDOC: Ch. Belgrave, Ch. de Camensac, Ch. Cantemerle.
Åsa Fernholm skriver:
Jag saknar Bourgogne klassificeringarna, annars är det här en helt fantastisk sida för att reda ut det här i olika länder.
Hälsningar
Åsa
GillaGilla
Thomas Bayard skriver:
Hej Åsa och tack för dina vänliga ord! Har helt enkelt inte hunnit med Bourgogne ännu, men det kommer….håll ut! Får prioritera det nu när du frågar…. 😉
GillaGilla
jonssonoskar93 skriver:
Helt underbar sida! Hittade dig då jag sökte efter någon som provat Brocard, Chablis Premier Cru 2010. Strålande recension! Nu har jag den här hemma och bara längtar efter att få prova!
GillaGilla
Thomas Bayard skriver:
Tack å bock Oskar! Ett härligt vin…är övertygad om att du kommer att älska det! Mycket prisvärt dessutom….. 😀
GillaGilla