Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Bara att läsa namnet högt får munnen att vattnas, och sinnet att blixtsnabbt förflyttas till franska Normandie. Regionen är omtalad för sina fina mejeriprodukter och då kanske framförallt sin grädde. Den här rätten får räknas in bland de klassiska och är välkänd även på våra breddgrader. Ingredienserna  är anspråkslösa och knappast uppseendeväckande, men ändå känns den här sautén mycket lyxig. Smakerna är lena, fylliga och gifter sig ofantligt väl – kyckling, grädde, calvados, senap, äpple och cider. Den här rätten passar alldeles utmärkt som festmåltid i goda vänners lag och är samtidigt inte särskilt krävande att tillaga. Som vanligt har jag skruvat lite på originalreceptet.

Poulte à la Crème (4-6 pers)

Ingredienser:

  • 25 gram smör, ca 2 msk (jag tenderar att alltid dubbla mängden)
  • 2 msk olivolja
  • ca 1 kg kyckling- eller kycklinglårsfiléer, skurna i lagom stora bitar
  • 5 msk calvados (eller konjak för den som föredrar)
  • 4-5 krossade vitlöksklyftor
  • 3 msk dijonsenap
  • 3 dl torr äppelcider (själv föredrar jag en bra äppeljuice)
  • En knippa färska dragonkvistar, gärna lite mer än lite mindre
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 2 st syrliga äpplen, exempelvis Golden Delicious eller Granny Smith, skalade, urkärnade och skurna i klyftor (funkar med alla typer av äpplen med mycket smak)
  • 2 st äggulor
  • Nymald svartpeppar och salt

Så här gör du:

  1. Värm smöret + oljan i en stor ugnseldfast gryta. Lägg i kycklingbitarna och stek dem till de fått färg.
  2. Häll i 2 msk av calvadosen och tänd på med en tändsticka. OBS – stå på säkert avstånd från grytan! Skaka grytan på plattan i 2-3 minuter.
  3. När flammorna lagt sig lyfter du ur kycklingen med en hålslev, och håller därefter bitarna varma i ugnen.
  4. Lägg vitlöken i grytan, rör om och tillsätt senap, cider/juice, dragon samt salt och peppar.
  5. Ta undan 5 msk av grädden och häll resten i grytan. Lägg tillbaka kycklingen och låt allt koka upp. Lägg på lock och låt det sjuda på svag värme i 25 minuter.
  6. Lägg i äppelklyftorna och sjud i ytterligare 10-15 minuter, eller tills köttet är mört.
  7. Ta upp dragonen och kasta den. Lägg över kycklingen och äppelbitarna på ett varmt serveringsfat och håll det varmt.
  8. Rör ihop äggulorna i en liten skål med resten av grädden och calvadosen. Tillsätt 5 msk av den heta skyn från grytan och blanda väl.
  9. Rör ner äggblandningen i grytan. Värm såsen på mycket svag värme, rör försiktigt eller skaka grytan tills såsen har tjocknat något och är sammetslen.
  10. Smaka av med salt och peppar och häll sedan såsen över kyckling och äppelklyftor.
  11. Garnera med dragon och servera, gärna med ett gott ris eller varför inte färskpotatis.

Vinrekommendation:

En halvtorr, lätt fruktig Sauvignon Blanc passar bra, eller varför inte en Normandisk cider som t.ex. Poiré de Normandie.