Etiketter

, , , , , , , , , ,

Blabar_litenNärodlat och lokalproducerat, det är grejen! Smakar oftast mycket bättre och det känns gott att aktivt stödja det småskaliga. När det kommer till vin så är ju inte detta den enklaste regeln att följa. Vinproduktionen runt hörnet är obefintlig och det har generellt varit svårt att hitta viner av nordiskt ursprung (så lokalproducerat det kan bli antar jag?) och av god kvalitet. Men nu tycks det lilla finska vinhuset Finnviini, som specialiserat sig på desserviner gjorda på lokala råvaror, ha hittat sin nisch och rönt viss framgång i det stora landet i väster! Mycket roligt och intressant!

Vinmässan East Meets West Wine Challenge hålls varje år i Sonoma Valley, Kalifornien. I år lockade tävlingen nästan 1.300 bidrag  från hela världen. Finnviini’s dessertvin Sametti, gjort på vilda blåbär, vann en guld medalj och Valokki, tillverkat på hjortron, belönades med ett silver. Vinhuset grundades av Paola Guerrero de Cohen och David Cohen som flyttade till Finland från USA så sent som 2008. Guerrero de Cohen är certifierad vinmakare och Cohen har gjort vin och bryggt öl som hobby i snart 15 år. Efter att under många år ha prövat sig fram och gjort otaliga expriment baserade på lokala råvaror kände paret till slut att de äntligen hade något exceptionellt och grundade Finnviini. Och det ser ut som om man har fått en god start – kul!

Nu hoppas jag att några av dessa flaskor hittar till antingen Alko eller SB! 😀

Annonser