Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

Somsagt, det dök upp en massa goda viner i små partier i början av Februari och här är ytterligare två som jag lyckades lägga vantarna på. Först ett riktigt personligt, karaktärsfullt vin på 100% Aglianico från den inte alltför välkända regionen Basilicata som ligger insprängt mellan Kampanien, Apulien (Puglia) och Kalabrien i södra Italien – D’Angelo Caselle Aglianico del Vulture Riserva. Och så en riktigt god Riesling från regionen Nahe i västra Tyskland, ett smakrikt och friskt instegsvin från det erkänt duktiga vinhuset Weingut Hermann Dönnhoff. Båda vinerna var väl värda att prova på, även om jag själv (som oftast) fastnade lite mer för den karaktärstarka syditalienaren.

D’Angelo Caselle Aglianico del Vulture Riserva 2009 – nr 94630, 169 SEK

Caselle RiservaAglianico del Vulture är regionens enda DOCG vin och gjort på 100% Aglianico druvor. En druva som för övrigt räknas som en av de äldsta runt Medelhavet, med sitt troliga ursprung i Grekland, men som nu återfinns också i södra Italien. Druvan är också basen för Taurasiviner från Kampanien. Det här vinet är lagrat i 24 månader på ekfat och lämpligt att lägga på hyllan i sisådär 10-15 år. Den första sniffen skvallrar om mer och bjuder på mogna körsbär, solvarma italienska örter, en nypa piptobak och sommarblommor. I munnen är vinet stramt och druvtypiskt (påminner om Taurasi på så vis) med tydliga inslag av svarta körsbär, mörkrostat kaffe, kryddor och en touch av mörkröda rosor och bittermandel. Kanske hittar också lite kanelton fram bak i gommon. Jag serverade detta till italienska charketurier och smakrik hårdost och det var en riktigt bra fit! Får 4 stekheta stjärnor av fem möjliga!

Dönnhoff Riesling Qba 2014 – nr 90421, 159 SEK

Dönnhoff Riesling QbaDet här är somsagt en ”instegsriesling” hos Dönnhoff. Robert Parker gillar vinhuset skarpt, så jag anar vad vinerna som följer detta har att erbjuda – får se om man får möjlighet att prova någon gång. Detta vin är gjort av 100% handplockad Rielsing från 15-30 åriga stockar som växer i mellersta Nahe, i en mycket stenig och mineralrik vulkanjord. Doftar ljuvligt aromatiskt av söt, mogen stenfrukt. Vinet i sig är dock inte sött, utan får betecknas som relativt torrt men med mycket smak av mogna persikor och finstämda toner av gröna äpplen, citrus och mineraler. Skulle servera denna till lite mer smakrik mat av fisk och skaldjur, eller helt enkelt som den är – ljuvligt i all sin ensamhet. Får 3½ stjärna när jag väger in priset då jag tycker det var något lite i överkant.

Ja, båda vinerna var värda att prova och skyndar du dig så kan du kanske fortfarande hitta dem på ditt närmaste SB, eller beställa hem dem via webben! Trevlig helg!

 

Annonser