Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Det släpptes en hel del trevliga viner på SB i Februari, väl värda att prova på. I små partier kom en riktigt god Nebbiolo med en hel del karaktär från provinsen Gattinara i norra Piemonte – Torraccia del Piantavigna Gattinara 2010. I samma släpp dök det också upp en mycket trevlig, god och prisvärd vit blend från provinsen Custoza i sydvästra Venetien, tillverkad av hela åtta olika druvsorter – Monte del Frá Cà del Magro 2013. Båda hann vi med att prova under helgen och vi blev verkligen inte besvikna….norra Italien levererar igen! Rekommenderar dig starkt att snabbt försöka komma över några flaskor!

Torraccia GattinaraTorraccia del Piantavigna Gattinara 2010 – nr 94491, 159 SEK

Ett utomordentligt välgjort vin av 100% Nebbiolo som lagrats i stora bottis (fat på 2.800 lit) av fransk ek i tre år och minst 6 månader på flaska. Jordmånen i Gattinara DOCG är stenig och porös av vulkaniskt ursprung, vilket skapar en viss mineralitet i vinet. Doftar underbart gott, nästan lite blommigt. Mörka bär, korinter, druvkärnor med jordiga toner och en touch av både rosor och metall. Lätta tanniner och en bra syra i harmoni. Passade alldeles utmärkt till ett långkok och kan definitivt lagras i många år om man så vill. Kammade hem hela 4 stjärnor av fem möjliga i vår bok!

Ca Del MagroMonte del Frá Cà del Magro 2013 – nr 95212, 99 SEK

En riktigt positiv överraskning från en 7 hektar stor vingård med 40-åriga stockar strax sydost om Gardasjön, med en blend av 40% Garganega, 20% Trebbiano Toscano, 5% Tocai Friulano, 10% Cortese, 10% Chardonnay / Riesling Italico / Malvasia och 15% Incrocio Manzoni. Vinet vilar efter avslutad jäsning (ståltankar) på sin jästfällning i sex månader innan buteljering. Vinet har en underbart fruktig näsa och bjuder på härliga smaker av mogna persikor, citrus, mango och smörkola. En fint avstämt syra med en fjäderlätt sötma gör detta vin mycket, mycket gott. Vi serverade detta vin till en mixad rätt med färska ostron, sashimi på lax och lättfriterad bläckfisk…och det passade utmärkt. Får välförtjänt 4,5 stjärnor där kvalitet vs pris står för den sista halvpoängen!