Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

Ragù BologneseTrots att pasta med köttfärssås får klassas som svensk husmanskost numera, så tror jag faktiskt att de allra flesta aldrig har smakat en riktigt ljuvlig Ragu Bolognese som den var menad. Vem har idag tid att låta en simpel köttfärssås puttra i grytan i 3-4 timmar, bara för att få fram alla de där helt fantastiska och smaklökssprängande smakerna? Förutom jag då, och en å annan vardagsgourmet som glimtat in i långkokens förlovade värld. Men nu är det så, att vill du smaka på en rent förförande, gudomlig och helt underbar köttfärssås så ska du ta dig tid! Och gärna göra den så nära originalet du kan, dvs den klassiskt italienska Ragù alla Bolognese – den heliga modern till all världens köttfärssås!

Det första dokumenterade receptet på en italiensk köttbaserad sås (ragù) till pasta kommer från trakten kring Imola sydost om Bologna och dök upp i slutet av 1700-talet. Det första publicerade receptet, som också specifikt angavs vara ”bolognese”, ingick i Pellegrino Artusi’s kokbok från 1891. Idag finns det ett antal olika, traditionella varianter där ingredienserna varierar en aning – men alla innehåller fint hackat kött alternativt malt kött, lök, morot, stjälkselleri, buljong, tomat och en skvätt vin. Och serveras traditionellt till tagliatelle – aldrig spaghetti! Du hittar ”mitt” tweak på receptet nedan! Till härligheten serverades naturligtvis ett italienskt vin som visade sig passa riktigt bra till anrättningen…

Corte Giara Corvina 2014 – nr 22382, 75 SEK3 Stjärnor - OK, jag gillar det!

Corte Giara Corvina 2014Gorte Giaro startades 1989 av det välkända vinhuset Allegrini tillsammans med ett antal utvalda odlare och producerar idag ett antal mycket prisvärda viner av skaplig kvalitet. Denna Corvina är ett lättdrucket, mycket fruktigt vin med inslag av söta körsbär, mogna hallon, plommon och lite kryddor. Bra syra, låga tanniner men aningen för söt för min smak. Får dock 3 av 5 stjärnor, baserat på vin kontra pris så är det riktigt bra!

Ragù alla Bolognese

Ingredienser (4 port)

 • 500 gr blandfärs (70/30) alt fint, tärnad biffkött
 • 1 stor, gul lök
 • 1 stor morot
 • 1 stjälk selleri
 • 2-3 vitlöksklyftor
 • 1½ dl vin (rött eller vitt)
 • 1 brk finkrossade tomater
 • 4 msk tomatpuré
 • ½ liter oxbuljong (kraftig köttbuljong)
 • 2 tsk oregano
 • 2 tsk timjan
 • salt, peppar och en nypa socker
 • ½ dl matlagningsgrädde alt mjölk

…och så här gör du:

 1. Hacka lök, morot och selleri – mellan fin och grovhackat. Hacka eller skiva vitlöken.
 2. Ta fram en stor gryta och sätt på medeltemperatur. Häll i hacket och ”svetta” allt tills de mjuknad. Häll över i en skål.
 3. Bryn köttfärsen/köttet tills det fått lite färg, krydda med svartpeppar, oregano och timjan. Häll i hacket, och rör runt. Häll i vinet och låt småputtra tills vinet kokat in.
 4. Häll på de finkrossade tomaterna och tomatpurén, rör om.
 5. Häll på buljongen, rör om och dra ner värmen. Sätt på locket och låt småputtra i minst 2 men gärna 3-4 timmar på spisen.
 6. Smaka av med salt, peppar och ev en nypa socker halvvägs in i kokningen.
 7. När den är klar att servera, rör ner ½ dl matlagningsgrädde alt mjölk och rör om.
 8. Servera med nykokt tagliatelle och riven parmesanost.

Den långa koktiden får hela härligheten att verkligen koka ihop och reducerar ner smakerna till ett koncentrat av italiensk sommar! Lägg ned dom där timmarna som krävs och jag lovar att du aldrig kommer att se på köttfärssås på samma sätt igen! Enjoy! 😀

 

Annonser