Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vi fick en sommar till slut! Augusti månad har varit helt fantastik i mellansverige med varma, sköna dagar och lite svalare kvällar! Även om det var lite si och så med vädret i juli, så var semestern ändå riktigt bra. Två varma (strax under 40 C) veckor i Italien, i Marche och Umbrien, följdes av två inte lika varma veckor i Sverige. Bra genomsnitt, avkopplande, underbart sällskap och en hel del god mat & dryck – vad mer kan man önska. Och hur var vinsommaren 2015 undrar någon? Jodå, ett gäng av blandad kompott (röda, vita, rosé och bubbel) har till olika grad förgyllt sommaren…så jag klagar absolut inte. Tänkte nämna några här…

Vidalba Priorat 2011 – nr 70459, 177 SEK4 Stjärnor - Mycket bra!

FrånVidalba Priorat 2011 den näst intill kultförklarade producenten Terres de Vidalba i spanska Priorat kommer denna härligt ofiltrerade blend av 55% Cabernet Sauvignon, 25% Garnacha Negra och 20% Syrah. Efter 12-14 månader på använda fat levereras finstämda aromer av varma, mörka körsbär och söta, torkade fikon, en viss kryddighet med rostade toner. Trots att detta får ses som vinhusets ‘instegsvin’ och är relativt nytt (första årgången var 2008), så är det ett riktigt gott och välgjort vin som vi mer än gärna dricker igen.

4½-StarsTOCS 2007 – nr 72113, 309 SEK

Mums! EttTOCS 2007 alldeles ypperligt vin från samma producent som ovan. Doftar ljuvligt och kunde inte riktigt sluta sniffa när jag väl börjat. Också detta vin är ofiltrerat och gjort på 30% Garnacha Negra, 35% Syrah, 30% Cabernet Sauvignon och en touch av 5% Merlot. Runt och stort, aromer av svarta, mogna körsbär, mörka hallon, läder och ett stänk av anis. Mycket välbalanserat, upplever moderata syror och tanniner, finstämt och attans gott. Lufta! Kanske lite överprisad i mitt tycke.

Renato Ratti Ochetti 2013 – nr 90409, 149 4 Stjärnor - Mycket bra!SEK

FrånOchetti 2013 kvalitetsproducenten Renato Ratti i La Morra kommer denna utmärkta Nebbiolo d’Alba. Gjord på 100% Nebbiolo och tillverkad på samma varsamma sätt som vinhusets Barolo (dock med kortare maceration och mindre fatpåverkan) så levereras ett riktigt generöst och fruktigt vin. Lätt kryddigt, med toner av körsbär, italienska örter och mörk, lite bitter choklad. Trots sin ungdom relativt mogna tanniner och fina syror, så kan verkligen njutas redan nu. Har köpt några flaskor och lagt i källaren, bara för att! 🙂

Pierre Usseglio Côtes du Rhône 2013 – nr 72558, 159 3½-StarsSEK

Ett Usseglio 2013trevligt vin från några vingårdar precis utanför Châteauneuf-du-Pape, från producenten Domaine Pierre Usseglio & Fils. Gjord på 70% Grenache, 20% Mourvèdre och 10% Cinsault, ingen fatlagring. En hel del mogna, röda bär, plommon, torkade kryddor och en lätt mineralton. Inget direkt motstånd då tanninerna är väl integrerade och gör vinet relativt ”mjukt”. Halvlångt, lätt fruktigt avslut. Gott och trevligt som sagt.

Det här var ett litet axplock av viner som konsumerats under sommaren. Får ta och skriva en del två också, för det finns definitivt mer att gräva ur. Har Du provat något av vinerna ovan? Lämna gärna en kommentar och tala om vad Du tyckte!