Etiketter

, , , , , , , , , ,

Poggio Nero BrunelloBrunello di Montalcino är ett vin från det kuperade området kring byn Montalcino i sydöstra Toscana och anses vara ett av Italiens mer exklusiva. Vinerna har DOCG status och görs alltid på 100% Sangiovese. Priset för en flaska ligger normalt på 300 SEK och uppåt, varför det var lite extra spännande när den svenska vinimportören Oenoforos lanserade sin Poggio Nero Brunello di Montalcino i slutet av förra året till ett mycket intressant pris. Oenoforos har varit omtalat under senare år, främst för att man i sin vinfabrik/tappningsanläggning i Simrishamn har ”justerat” både stil och smak i de viner man tappat för att de ”bättre ska passa” den svenska gommen! Inte särskilt förtroendeingivande i min bok och jag undviker oftast deras viner av just den anledningen….samt att de främst säljs på box eller som billigt volymvin. Men – de har trots allt ett antal icke härtappade kvalitetsviner också, som t.ex. Elio Altare, Ornellaia och Champagne Egly-Ouriet. Och deras Poggio Nero är definitivt ett intressant projekt…som bl.a. BKWine har skrivit mer om.

Beställde en låda när den släpptes i slutet av förra året och provade den första flaskan härom veckan. Efter att ha fått luftas i två timmar serverades den till en utsökt lammfilé med rostade rotsaker, och som den smakade! Den hade alla de karakteristiska Brunello-tonerna med hög syra, tydlig körsbärsarom samt hintar av italienska kryddor och stall. Jag blev omedelbart lätt förälskad och ångrade instinktivt att jag inte beställde en låda till direkt. Gillar du Brunello så är detta i mina ögon ett veritabelt kap!

Poggio Nero Brunello di Montalcino 2008 (nr 75421 – BS)

Pris: 171 SEK

Doft: Oh my! Sniffvänlig så det förslår! Kryddig och fint komplex doft med tydiga körsbär, blött läder och piptobak. Snurrar glaset om och om igen och drar i mig var enda doftmolekyl…

Smak: Medelfyllig frisk och elegant smak av mogna körsbär, italienska örter, korinter och en aning jordighet. En lagomt stram stil med underbar syra och finstämda tanniner. Smakar riktigt, riktigt gott!

Passar: En riktigt god köttbit naturligtvis, varför inte en rejäl Bistecca Fiorentina? Men också till en toscansk antipasti med korv, skinka, oliver och annat gott.

Slutomdöme: En riktigt välgjord och god Brunello som inte ska skämmas för sig! Var lite skeptisk, men måste säga att jag är mycket positivt överraskad. Normalt hade jag nog gett denna 4 stjärnor, men med tanke på det fantastiska priset så sätter jag 4½. Kan varmt rekommendera detta vin!

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

 

Annonser