Etiketter

, , , , , , , , , ,

Calvet Réserve du Ciron SauternesEtt enkelt sätt att sätta en lite extra knorr och ”gourmetkänsla” på lördagsmiddagen är att servera ett gott dessertvin till efterrätten. Och varför inte förstärka den känslan lite extra och servera samma dessertvin som serverades under Nobelmiddagen 2014 – Calvet Réserve du Ciron Sauternes 2010. Vi skippade dock både frack och galaklänning och avnjöt denna godsak till påskmiddagens avslutning, en underbart god Körsbärs-trifle med mandelcréme. Passade mycket bra, speciellt då den inte var alltför söt och påträngande utan mer finstämd och kompletterande. Den gillades av alla runt bordet och tog fort slut, vilket alltid är ett bra betyg!

Vinhuset Calvet är en av Frankrikes, och definitivt en av Bordeaux’s, mest kända vinproducenter som etablerades redan år 1889 i byn Tain Hermitage i Rhône-dalen. Fem år senare startade de upp sin verksamhet i Bordeaux där man idag har huvuddelen av sin produktion. Calvets viner uppmärksammas regelbundet av internationell vinpress för sin höga kvalitet och Calvet Réserve du Ciron Sauternes belönades förra våren med Gold Trophy för ”Bästa dessertvin” på Vinordic Wine Challenge och erhöll samtidigt utmärkelsen Best Value för ”Mest prisvärda dessertvin” på Systembolaget. Inte illa alls!

Vinet är gjort på 80% Sauvignon Blanc och 20% Semillon från appellationen Sauternes i Bordeaux, ett område världskänt för sina högklassiska söta viner. Druvorna skördas först när de har angripits av ädelröta (botrytis cinerea) varefter de pressas försiktigt innan vinifiering och lagring, vilken sker på gamla franska ekfat. Det är floden Garonne som tillsammans med klimatet i området ger den dimma som letar sig upp och bär med sig förutsättningarna för ädelröta, det svampangrepp som gör att druvan skrumpnar ihop och dess innehåll av socker och aromämnen blir mer koncentrerat.

Calvet Réserve du Ciron Sauternes 2010 (nr 4029 – BS)

Pris: 99 SEK (375 ml)

Doft: Härligt frisk, fräsch och nyanserad doft med inslag av mogna gula äpplen, söta stenfrukter, mineral och en hint av lite nötiga toner. Finstämt, komplext och mycket sniffvänlig!

Smak: Perfekt balans mellan sötma och syra, frisk och härligt kittlande smak av syltig citrus, sommarvarm honung, mogna stenfrukter, en aning saffran och ett nötigt inslag som närmast påminner om muskot(!). Syran gör att vinets sötma inte tränger igenom och jag uppfattar det nästa som lite torrt och läskande, vilket gör detta till ett dessertvin precis i min smak. Nektar för själen!

Passar: Alldeles utmärkt på egen hand, som en njutbar avslutning eller bara för att! Naturligtvis till desserter av olika slag, eller mjälla ostar. Eller varför inte köra lite italian style med mandelskorpor eller biscotti.

Slutomdöme: Utsökt, finstämt och alldeles underbart i min bok. Är ingen stor fan av alltför sliskiga dessertviner, så detta faller mig verkligen i smaken. Skulle lätt kunna smutta på detta under en hel kväll, så det är tur att den endast säljs på halvflaska. Får 4 av fem stjärnor, på gränsen till 4½!

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 

Annonser