Etiketter

, , , , , , , ,

Kork vs skruvkorkVin med skruvkork/kapsyl, funkar det verkligen? Ställde mig frågan i ett inlägg i oktober 2013 och undrade lätt ödmjukt om det kunde vara så att jag hade en förutfattad mening i frågan. Konstaterade då att vin med skruvkork går alldeles utmärkt att lägga i vinkällaren och lagra precis som ett vin med naturkork. Och att det snarare är vinkonsumentens eget tyckande och smak som avgör ifråga om vad man föredrar. Denna något kontroversiella fråga har haft, och har, lika många svar som det finns vinentusiaster. Nu tycks dock diskussionen om den lilla metalliska kapsylen tagit skruv igen, efter en blindprovning under årets Vinitaly i slutet av mars.

Den australiensiske vinskribenten Tyson Stelzer, som förövrigt blev utsedd till ”International Wine & Spirit Communicator of the Year 2015” under eventet, höll i en vinprovning för en mängd internationella vinexperter där man blindprovade fem av Australiens bästa röda viner….där samtliga fått mogna med naturkork OCH skruvkork. Överraskande nog röstades vinerna med skruvkork fram som vinnare framför de mer konventionella med naturkork, dvs de med skruvkork bedömdes ha mognat till ett bättre vin. Personligen hade jag inte satsat en slant på det resultatet. Med det sagt så tycks det som om skruvkorken är här för att stanna. Att den vinner mark är också ganska uppenbart, speciellt efter den uppmärksamhet denna blindprovning fått internationellt.

Så det är bara att vänja sig och inse att 1) min korkskruv snart börjar samla damm, 2) det sköna ”ploppet” när man öppnar en falska vin snart är ett minne blott och 3) min korksamling slutar växa inom kort. Det enda som är konstant är förändring, även i vinvärlden och även om det där tar sin tid…. 😉

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 

Annonser