Etiketter

, , , , ,

LammläggEn härlig påsk och dito mathelg är till ända för denna gång! Medan påskkärringarna ven förbi i en strid ström på sin väg till Blåkulla stod jag i köket och brassade mat. Övergav helt det traditionella påskbordet i år, vilket jag tror våra gäster uppskattade. Dotter med fästman kom hem, liksom fästmannens föräldrar från Halmstad. Påskaftonen blev med andra ord en riktigt gemytlig tillställning med god mat & dryck, ett underbart sällskap och mycket prat & skratt – precis så där som det ska vara en helg som denna. Och jag gick på rustikt och smakrikt när middagen planerades, efter inspiration av en middag vi blev bjudna på inte allt för länge sedan.  Där stode ett utsökt, långkokt lammlägg i centrum, med en ljuvlig rödvinssås som krona på verket. Recepten snodde jag naturligtvis med mig hem och nu skulle det provas.

Resultatet? Jodå, även jag lyckades få till det! Lammläggen blev efter 3½ timme i grytan sådär perfekt möra, smakade rent ut sagt gudomligt….speciellt med en rejäl slev av den reducerade rödvinssåsen. Till det hela serverades en härligt krämig potatisgratäng. Och lite ”påskigt” är det väl ändå, då lamm så vitt jag vet hör påsken till…så jag tilldelar mig själv en liten gul fjäder i hatten för det! Här följer recepten….

Långkokt lammlägg

Ingredienser (4 pers)

  • Färska lammlägg2 kg färska lammlägg (4-6 st)
  • 4 kvistar rosmarin
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 stor gul lök
  • 1 stor morot
  • 1 stor stjälselleri
  • 6 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 3 dl gott, vitt vin
  • olivolja
  • salt & peppar

….och så här gör du:

  1. Skär små stavar av 3 av vitlökarna, och klipp små ”kvistar” av rosmarinen.
  2. Ta fram lammläggen, skär små hål med kniven runt om hela lägget, stick ner en vitlöksstav samt lite rosmarin i varje hål.
  3. Värm upp en gryta med olja i, stor nog att rymma läggen + vätska. Stek sedan läggen runt om så de får färg. Lyft ur och låt vila.
  4. Fintärna lök, morot och selleri. Skiva två vitlökar. Stek i samma gryta så att de mjuknar, slå på vitt vin och låt puttra i ca 5 minuter.
  5. Slå på buljongen och lägg i läggen. Låt koka på medelvärme under lock i ca 3½ timme.

Rödvinsås

Ingredienser (4 pers)

  • Rödvinssås4 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör + 25 gram smör
  • 2 msk tomatpuré
  • en knippe färsk timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 tsk brunt farinsocker
  • 5 dl fylligt rödvin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 0,75 dl balsamico

….och så här gör du:

  1. Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs dem mjuka i lite smör.
  2. Rör i tomatpurén och farinsocker. Lägg i timjan (knyt ihop till ett knippe) och rosmarin.
  3. Häll i vinet, vatten, den koncentrerade kalvfonden samt balsamico. Koka upp.
  4. Sänk värmen och låt småputtra (utan lock) tills drygt hälften av vätskan återstår.
  5. Sila såsen genom en finmaskig sil så den blir slät. Tryck ur det goda smakerna med en sked. Så här långt kan du förbereda.
  6. Före servering, värm upp såsen (får inte koka) och lägg i 25 gram smör. Voilá!

Hoppas du provar för detta är sannerligen gudomligt! Lite pill med att sticka vitlök och rosmarin i läggen, men i övrigt så är detta en relativt enkel rätt att tillreda och laga. Om du provar, hör av dig och berätta vad du tyckte!

Smaklig spis!

 

Annonser