Etiketter

, , , , , , , , , ,

Il Falcone 2008Håll i dig för nu ska jag komma med ett riktigt supertips! Och visst är det en italienare vi pratar om….den här gången också! Denna gång från norra Apulien (Puglia), den avlånga klacken av Italien. Apulien är en vinregion som kanske inte är alltför känd i jämförelse med t.ex. Piemonte, Veneto och Toscana, men som levererar en hel del högkvalitativa viner till i förhållandevis mycket bra priser. Rivera Il Falcone Castel del Monte Riserva 2008 är just ett sådant vin! Även om vinet fortfarande är ungt och definitivt vinner på några års lagring, så är det redan nu en underbart vresig och smakfull rackare som inte får missas! Vinet är gjort på 70% Nero di Troia (den vanligaste druvan i norra delen av Apulien) och 30% Montepulciano. Nero di Troia mognar mycket sent på hösten, vilket ger en åtstramad struktur och relativt höga nivåer av både tanniner och syra. Montepulcianon lyckas runda av och balansera vinet på ett mycket harmoniskt sätt och bidrar till vinets olika lager av smaker. Detta är onekligen ett högst personligt och supergott vin!

RiveraVinhuset Rivera ligger i Andria, strax söder om Barletta på Italiens sydostkust. Grundades 1950 av Sebastiano de Corato och egendomen är fortfarande i familjens ägo. Området Castel del Monte, från var detta vin kommer, erhöll DOC status 1971 och DOCG status 2001. Vinet, Il Falcone vilket sedan 1971 är namnet på vinhusets riserva, får macerera i 15 dagar innan det lagras i 26 månader, varav 14 månader på franska ekfat (50% i mindre fat, barriques, och 50% i stora 30 hl fat, sk botti). Lagringspotentialen är 12-15 år enligt vinhuset, men jag undrar om inte detta vin kan ligga väsentligt längre än så.

Rivera Il Falcone Castel del Monte Riserva 2008 (nr 2335)

Pris: 121 SEK

Doft: Härligt mångfasseterade dofter av undervegetation, kryddor, mörka skogsbär, läder och en hint av morfars piptobak. Mycket sniffvänlig, men med personlighet.

Smak: Fylligt, stramt och smakrikt. Jordiga, nästan minerala toner av sviskon, vinbär, kryddor och lite bränt socker. Trots en relativt hög nivå av både tanniner och syra så är vinet mycket välbalanserat och levererar en lång, härligt smakrik finnish. Yummy!

Passar: Min välkryddade Tandoorikyckling passade utmärkt. Annars funkar detta bra till vilt, mustiga grytor, rött kött, vällagrad ost.

Slutomdöme: Ett ännu ungt vin som kommer att vinna på lagring. Dock mycket gott redan nu, med en stor personlighet, härlig struktur och maffiga smaker. Så där lagom vresig som jag gillar dom. Och i det här sammanhanget är priset extremt bra – motsvarande vinkvalitet från t.ex. Piemonte eller Toscana skulle ha kostat minst det dubbla….så i min värld är detta ett kap! Spring å köp! Får 4 av fem stjärnor nu, men har potential att nå både 4½ och 5 med lite lagring!

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

 

 

Annonser