Etiketter

, , , , , , , ,

Piancarda Rosso ConeroDet nya året har startat som det gamla slutade….i 120 knyck på en smal och slingrig grusväg. Full fart framåt! Bara att hålla i sig med andra ord och hoppas på det bästa. Vinmässigt har januari bjudit på en hel del både utsökta och trevliga upplevelser. Hänger kvar lite vid förra inlägget om Garofoli och deras härliga Podium då jag nu också provat deras Piancarda Rosso Cónero….som visade sig vara ett helt underbart saftigt kvalitetsvin som passade mina/våra smaklökar perfekt. Det blev kärlek vid första sippen helt enkelt….

Det här vinet är ett steg upp från Garofolis ståltankslagrade Rosso Cónero, och det märks. Även om regelverket (DOC) tillåter upp till 15 procent Sangiovese i en Rosso Cónero så har Garofoli valt att använda endast Montepulciano (100%) i sin Piancarda. Druvorna kommer främst från vingårdar planterade på sluttningarna av Monte Cónero, en kalkstensudde söder om Ancona som är speciellt känd för sin utmärkta Montepulciano. Dessa magra jordar ger en mycket koncentrerad frukt, vilket ger detta vin en plommonstinn intensitet. Tycker att detta vin representerar allt som Montepulcianodruvan står för, med sin fruktiga saftighet och lena tanniner….som ändå lämnar en ett torrt avtryck i avslutet. Härligt! Med stora bokstäver!

Garofoli Piancarda Rosso Cónero 2010 (nr 79378 – BS)

Pris: 128 SEK

Doft: En distinkt fruktig, kryddig doft med toner av ekfat, solmogna svarta körsbär, itaienskt kryddgrönt, mörk choklad och espresso. Doftar mums!

Smak: Fylligt, fruktigt och saftigt med svarta plommon, körsbär, vanilj och choklad. Härligt balanserad syra och runda tanniner, med ett härligt torrt avslut.

Passar: Fylliga pastarätter, lasagne, liksom långkok och mustiga grytor av både fläsk, vilt, lamm eller nöt passar perfekt till det här vinet. Kanin är populärt i Marche och skulle passa fantastiskt bra, gärna tillagad med lite rökt bacon och champinjoner för att ge lite ”jordigt” djup.

Slutomdöme: Det absolut bästa Montepulciano vinet i den här prisklassen, utan tvekan. Stor doft och smak, koncentrerat och välbalanserat och förbannat gott. Färdig att drickas nu, men klarar också några år i källaren. Rekommenderas varmt! Får 4½ av fem stjärnor!

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 

Annonser