Etiketter

, , , , , , , ,

Garofoli Podium 2011I centrala, östra Italien ligger regionen Marche – en underbar plats på jorden, inte allt för välkänd för gemene man. Regionen gränsar till Emilia-Romagna i norr, Toscana, Umbrien och Lazio i väst och Abruzzo i söder. Som vinlandskap är Marche inte alls lika berömt och välkänt som t.ex. Toscana med sin Chianti, Piemonte med Barolo eller Veneto med Valpolicella, Amarone och Soave. Ändå är det en fantastiskt bra vinregion med, generellt sett, mycket hög kvalitet på både sina röda och vita viner och jag vill nog påstå att viner från Marche nästan alltid ger mycket valuta för pengarna.

Den vita karaktärsdruvan i Marche är Verdicchio som ofta ger lätta och friska viner med toner av citrus, gult äpple och inte sällan med nötiga inslag och som i regel bör drickas unga. Den bästa appellationen för druvan är Verdicchio dei Castelli di Jesi. Den röda karaktärsdruvan är Montepulciano som är en mycket mörk druva som ger alltifrån medelfylliga till fylliga viner laddade med mörka bär. Beroende på druvor och lagring kan de gå från röda körsbär till blåbär, från lätta vaniljtoner till nästan tjära. Några av de bästa röda vinerna kommer från appellationen Cónero nära provinshuvudstaden Ancona.

GarofoliMarches äldsta vinhus är Gioacchino Garofoli med anor som går tillbaka ända till 1871. Jag kom i kontakt med deras viner under vår semester i Marche sommaren 2008 och har skrivit om vinhuset tidigare – i mitt tycke regionens bästa med mycket hög kvalitet i sina viner. Deras ”ingångs Verdicchio” fanns tidigare i fasta sortimentet men återfinns sedan flera år i BS – mycket väl värd att prova! Har återigen en privatimport av deras Grosso Agontano Riserva, en makalöst välgjord Montepulciano, på ingång någon gång i början av Mars…ett av de godaste viner jag någonsin druckit. Att den svenska importören Carovin inte har den i BS är en fullkomlig gåta för mig.

Tack och lov så återfinns några andra goda Garofoliviner i BS. Ett av dem är deras prisbelönta Podium – en högklassisk Verdicchio som lagrats 8-10 månader på ståltank följt av 6 månader på ekfat. De noga utvalda druvorna skördas sent och kommer från en och samma täppa i starkt begränsad mängd, vilket ger ett mycket elegant och strukturerat vin med härlig frukt och karaktär. Både Robert Parker och James Suckling har gett vinet 90 poäng och det har under åren mottagit en mängd utmärkelser. Och för dig som inte tidigare provat detta vin – gör det! Gott som attan….

Garofoli Podium Verdicchio 2011 (nr 81567 – BS)

Pris: 162 SEK

Doft: Härliga dofter av gröna/gula äpplen och citrus sest, med tydliga toner av nötter och mineral. Efter lite luftning förstärks de karaktäristiska dofterna och är minst sagt ljuvliga.

Smak: Underbart fräscht, halvtorrt vin med en palett av citrus, gula äpplen, rosmarin, nötter och en aning anis. Smakar mycket och smakar mer! Långt och intensivt slut. Mmmmmm!

Passar: Tomatbaserade, italienska soppor liksom smakfulla rätter av fisk (tonfisk, lax). Kryddiga pastarätter, men också ljusa kötträtter på kyckling eller fläsk.

Slutomdöme: Ett härligt vin som också kommer att utvecklas under ytterligare en tid. Finstämda toner av ekfatslagringen ger detta vin både elegans, struktur och karaktär. Är, trots sin prislapp, prisvärd enligt min gom. Får 4 av fem stjärnor!

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 

Annonser