Etiketter

, , , , , , , , ,

Årets bästa julsillAlla har vi väl vår favorit på julbordet, en given rätt som i sin frånvaro skulle förstöra allt var julen stod för….en rätt som man helt enkelt inte kan undvara. Måste jag välja en så blir det trots allt annat gott SILLEN! Kan inte tänka mig ett julbord utan sill, det finns inte på världskartan. Så som så många jular förr så var det idag dags att fixa till ett par inläggningar. Här följer två recpet – ett på en klassisk gammaldags inlagd sill och ett på en ljuvlig Vanilj- och Citrussill – som ska njutas på vårt julbord om några få dagar. Årets bästa julsill? Avgör själv…. 😀

Gammaldags Inlagd Sill (6-8 pers)

Ingredienser:

  • 1½ brk inläggningssill á 420 gr
  • 6 msk ättikssprit (12%)
  • 2,25 dl vatten
  • 1,70 dl strösocker
  • 3 lagerblad
  • 1½ tsk krossad kryddpeppar
  • 1 rödlök
  • 1 bit purjo (det vita, ca 15 cm)
  • En halv, liten morot fint skivad

…och så här gör du:

  1. Koka upp vatten, ättika, socker, lagerblad, morot och kryddpeppar. Låt lagen kallna.
  2. Skala och skiva rödlöken. Ansa och skiva purjolöken. Skär sillen i bitar. Varva sillen med löken i en burk. Häll över lagen.
  3. Låt sillen stå i minst 1 dygn i kylskåp. Sillen håller i ett par veckor i kylen.

Vanilj- och Citrussill (6-8 pers)

Ingredienser:

  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 2 dl strösocker
  • 4 dl vatten
  • ½ morot  
  • ½ purjolök (endast den vita delen)
  • 1 kanelstång
  • 2 lagerblad
  • 8 vitpepparkorn
  • 8 nejlikor
  • 8 kryddpepparkorn
  • 1 citron
  • 1 apelsin
  • 1 lime 
  • 1½ burkar urvattnad inläggningssill
  • 1 vaniljstång
  • 3 kaffir limeblad
  • lagerblad
  • 6 vitpepparkorn

…och så här gör du:

  1. Blanda ättiksprit, strösocker och vatten i en kastrull. Skala och skiva ner moroten, och purjolöken.
  2. Lägg i kanelstång, lagerblad, vitpepparkornen, nejlikorna samt kryddpepparkornen. Koka upp.
  3. Låt svalna och sila av före användning.
  4. Skölj citrusfrukterna och riv skalen fint (3/4 skal av frukten) utan att få med det vita. Blanda ner rivet i inläggningslagen.
  5. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner kärnorna ur lagen. Lägg även i stången.
  6. Tillsätt resten av kryddorna. Rör om väl. Skär sillen i bitar och vänd ner. Låt stå kallt i 2 dagar. Sillen håller i ett par veckor i kylskåp.

Två mycket goda sillar till julbordet, det kan jag garantera!  Den sistnämnda gjorde succé förra året och blir nu ett stående inslag.

 

 

 

Annonser