Etiketter

, , , , , , , ,

Buriano 2001Om någon nu mot förmodan har missat det, så är det bara ynka 1½ vecka kvar till jul. Mörkret omkring oss i Mälardalen är, i avsaknad av lite vit fluffig snö som lyser upp, kompakt och påminner i det närmaste om en becksvart, fuktig vinkällare med en trasig glödlampa. Om än lite kyligare då. I Stockholm lyste solen endast 5 timmar i November, vilket är det sämsta resultatet sedan mätningarna började 1908. Huvva! Tack och lov så finns det stearinljus att lysa upp tillvaron med, och goda viner att dricka för att trycka upp värmen i själen med ett par grader. Just ett sådant vin är Buriano Rocca di Castagnoli 2001, en mullig, mogen och alldeles underbar Cab från Toscana. Vinet är färdigt att dricka och fick i alla fall oss att förnimma de varma sommardagarna i sydeuropa. Som en blandning av Frankrike och Italien i ett….

Vingården Rocca di Castagnoli ligger i Gaiole i hjärtat av det världskända vinappelationen Chianti i Toscana. Vinhuset har en mycket lång historia. Under 1700-talet ägdes gården av familjen Tempi, och blir under den tiden en av regionens mest kända vingårdar. I slutet av 1800-talet övertas gården av familjen Ricasoli, vars namn är välkänt också i Sverige då de har en bra representation i SB’s sortiment. Nuvarande ägare är Alimenta S.p.A. som tog över så sent som 1981. Egendomen omfattar 850 hektar, varav ca 100 hektar är planterade med vinstockar, till största delen Sangiovese. Förutom bordsvin produceras även Vin Santo, Grappa och olivolja på gården. Denna Buriano är gjort på 100% Cabernet Sauvignon som har fått mogna på franska barriquer i 15 månader följt av minst 12 månader på flaska. Denna 2001:a har bevisligen legat en aning längre på flaska då… 😀

Buriano Rocca di Castagnoli Cabernet Sauvignon 2001 (nr 90569)

Pris: 179 SEK

Doft: Moget med tydliga fattoner. Lite nötiga toner med ett konsentrat av torkad frukt, rusr, örter och en hint av lite mint (?). Doftar ljuvligt, speciellt efter att det fått andats ett tag.

Smak: Likadant här – smakar moget med tydliga fattoner, massor med torkad mörk frukt med inslag av både tobak och blött läder. Gott som attan!

Passar: Sannolikt till alla rätter med rött kött – nöt, lamm, kalv, vilt. Perfekt till en mustig vintergryta, men också till den efterföljande lagrade osten.

Slutomdöme: Ett vin som är moget att drickas nu, tveksamt om det vinner på ytterligare lagring. Bara det är ju supertrevligt! Smakar och doftar mycket gott, så allt igenom ett kanonvin i min bok! Priset får ändå ses som mycket bra för ett så pass genomgående bra och ”färdiglagrat” vin – prisvärt helt enkelt. Får 4 av 5 möjliga stjärnor.

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 

Annonser