Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

Bunan BandolÄven den mest konservativa mår bra av att utsätta sig för lite nytt! Som inbiten italienfreak så gäller det i allra högsta grad mig själv och jag försöker, om än lite motsträvigt i mellanåt, vidga mina vyer och testa vin från andra länder och regioner än där jag normalt hittar mina favoriter. Och det är bara att konstatera att det finns mycket gott där ute! Har på kort tid hittat en hel del guldkorn från Frankrike, som trots allt tillhör den ”gamla världen”, och nu var det dags igen. Blev nyfiken på denna Bunan Bandol Moulin des Costes – en blend på Mourvèdre, Grenache, Cinsault och Syrah från Bandol appellationen i Provence – köpte ett par flaskor och smakade av den första härom helgen. Tenderar att gilla viner på både Mourvèdre och Grenache, och det visade sig stämma väl också i det här fallet – vilket härligt vin!

ProvenceVingården Domaine Bunan är beläget på ett av bergen i Cadiere d’Azur-området i den för mig inte allt för välkända appellationen Bandol i södra Provence, mellan Toulon och Marseille. Vinhuset har varit i familjen Bunan´s ägo sedan 1961 då bröderna Paul och Pierre Bunan startade verksamheten. Området har dock en lång vinhistoria då man funnit bevis för att vin skeppades ut från staden Bandols hamn redan på romartiden. Bandol var också ett av de första områdena, tillsammans med Châteauneuf-du-Pape och Cassis, som fick appellationen AOC redan 1941. Röda viner från Bandol måste innehålla minst 50% Mourvèdre som är den typiska druvan i området. De skall också lagras på ekfat i minst 18 månader innan försäljning och de bästa vinerna bör lagras i 8-10 år. Även en hel del rosévin framställs i Bandol.

Druvblandningen i en Moulin des Costes från Bunan varierar från år till år, men baseras alltid på Mourvèdre kompletterat till olika grad med Grenache, Cinsault och Syrah. I denna Bunan Bandol Moulin des Costes 2010 är blandningen 55% Mourvèdre, 25% Cinsault, 15% Grenache och 5% Syrah. Druvorna skördas sent, avstjälkas helt och får sedan macerera i 21 dagar innan en 1½ år lång lagring på ekfat tar vid. Vinet smakar ljuvligt, om än relativt ungt, redan nu men vinner med säkerhet på ytterligare lagring i 3-5 år. Och den kostar en slant, jag vet, men till skillnad från många andra viner i den här prisklassen så är den i mitt tycke värd det….att plocka upp vid ett speciellt tillfälle som är värt att firas! 😀

Bunan Bandol Moulin des Costes 2010 (nr 70893 BS)

Pris: 220 SEK

Doft: Mmmmm…..kraftig, kryddig med lite ”jordiga” toner av mörk mogen frukt, hallon, cederträ. Mycket sniffvänlig.

Smak: Koncentrerad men relativt ung, syrlig och halvsträv. Tydliga toner av röda bär, hallon, kryddor och fat. Kräver sin mat minsann, men riktigt god. Sparade halva flaskan några dagar i kylskåpet, och vinet blev i mitt tycke ännu bättre. Öppnade upp sig och smakade mycket mer av den mörka mogna frukten som förnimmdes i doften, känns mer balanserad och avrundad. Härligt gott!

Passar: Kraftiga och mustiga rätter av rött kött (vilt, nöt, lamm), smakrika grytor, vällagrad ost.

Slutomdöme: Ett vin som kräver en hel del – bra mat och rejäl luftning. Men den saken är klar – det är ett riktigt gott och bra vin, som växer även efter ett par dagar i kylskåpet. Jag gillar det skarpt, för det har definitivt karaktär och är inte direkt mainstream. Känns bra att ytterligare en flaska vilar i källaren för framtida njutning.

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

 

Annonser