Etiketter

, , , , , , , ,

Dippsås med Hoisin och limeGillar generellt asiatisk mat, och då speciellt deras små smakrika munsbitar…dvs små vårrullar och dumplings med härligt fräscht och variationsrikt innehåll. Pilligt att göra med en hel del hacka och blanda, men så härligt makalöst gott det blir. Och snyggt. Om allt går som det ska vill säga. Innehållet kan man ju som sagt variera i all oändlighet, men är det något som är det samma för alla dessa gobitar så är det behovet av en god ”dippsås”. Utan den så blir upplevelsen halv. Dippsåsen är minst lika viktig som innehållet – om jag får bestämma!

Ska tillstå att jag fuskade i helgen! Både tid och ork tröt, så det blev köpta vårrullar denna gång. Långt ifrån så goda som egengjorda, men det fick helt enkelt funka denna stressiga fredagskväll. Men dippsåsen, den andra halvan, gjordes med omsorg och lyfte hela anrättningen från medioker till någorlunda. Den här sötsura dippsåsen är så oerhört läcker och så oerhört enkel att göra så att man nästan skäms. Rekommenderas varmt, till allt asiatiskt faktiskt.

Läcker dippsås på Hoisin & lime

Ingredienser (4 pers)

  • 1 stor lime
  • 1 dl hoisinsås
  • 1/2 tsk sambal oelek (eller efter egen smak om man vill ha den riktigt ”hot”)
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk sesamfrön

…och så här gör du:

  1. Riv skalet av hela limen och pressa ur saften.
  2. Blanda limeskal och saft med hoisinsås, sambal oelek, soja och sesamfrön i en skål.
  3. Blanda väl och låt stå i kylen och ”dra” i minst 10 minuter
  4. Häll upp i fyra små skålar och servera till det som skall dippas
  5. Njut!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 

Annonser