Etiketter

, , , , , , , , ,

Man brukar ju säga om konst att skönheten ligger i betraktarens ögon. Och detsamma kan sägas om vin, som i sig själv är en fantastisk konstart – smaken ligger i intagarens gom. Drick det du gillar helt enkelt, svårare än så behöver det inte vara! Själv har jag, eller rättare sagt min gom, utvecklat en förkärlek för vissa druvor, vissa länder/regioner/distrikt och vissa vinhus och jag tenderar att vilja prova nya viner baserat på just dessa referenser då det ofta är en hint om att jag kan komma att gilla vinet. Och oftast så blir det också riktigt bra. Men visst påverkas jag av kunnigas omdömen, priset och den aldrig sinande marknadsföring och vågar mig ut på okänd mark…och tur är väl det, lär mig något nytt varje gång! 😀

Dao Casal MorIbland sammanfaller mina referenser med vad duktiga vinskribenter skriver om. Anders, som driver Öhmans Mat & Vin – en av mina absoluta favoriter bland mat- & vinbloggar – skrev om ett intressant portugisiskt vin för drygt en vecka sedan. Hans sommelierklasser hade tagit denna Dão Casal Mor Reserva 2012 till sina hjärtan och han uppmanade sina läsare att ”spring å köp!” Gillar generellt Dãovin och speciellt deras blandningar på ”nationaldruvan” Touriga Nacional. Så jag kunde bara inte hålla mig och lydde rådet…jag beställde ett par flaskor. Provade den förra helgen och blev inte alltför besviken!

Vinet tillverkas av vinhuset Caves Primavera, ett med portugisiska mått relativt ungt vinhus i distriktet Beiras i Dão, som slog upp portarna 1944. Denna årgång av Dão Casal Mor Reserva är gjord på 50% Touriga Nacional, 30% Alfrocheiro Preto och 20% Jaen och har lagrats på amerikanska ekfat i tolv månader. Vinet är ungt, friskt och aningen vasst, men doftar ljuvligt och har en hel del toner av mogna mörka bär, kryddor och portugisisk sommar. Och för det facila priset på 49 SEK för en flaska så måste jag ändå säga att det är ett kap.

Dão Casal Mor Reserva 2012 (nr 12520 / BS)

Pris: 49 SEK

Doft: Tilltalande, friskt mörkbärig och något kryddig doft med inslag av lakrits och förnimmande toner av fat. Doftar härligt och inbjuder till ett fortsatt sniffande.

Smak: Medelfylligt, ungt, men en hel del mogna, mörka bär i olika lager. Lite vass i smaken, men trots det i okey balans. Upplevde det som väldigt kort, inget längre avslut. Smakar på det stora hela gott!

Passar: Ett riktigt bra bordsvin med relativt stort användningsområde. Passar en massa pastarätter, höstgrytor (både i och till), rött kött och även vilt.

Slutomdöme: Helt klart mycket prisvärt – mycket vin för pengarna! Gillar verkligen doften, sniffvänligt så det förslår. Lite ungt och frågan är om det har utvecklingspotetial? Får ta och prova helt enkelt. Får en helt OK 3½ stjärnor!

Betyg:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

 

Annonser