Etiketter

, , , , , ,

Spaghetti PomodoroDet kan väl nästan ses som årets understatement när man säger att sommaren i Sverige har varit fantastisk! Den har ju faktiskt varit mer än så, med medelhavsklimat ända upp i norra Norrland och värmerekord på flera ställen i landet. Och sommaren ser ut att fortsätta i liknande stil, åtminstone i östra Svealand där jag själv huserar. Den dagliga frågan ”vad blir det för mat” har i värmen varit lite klurigare att svara på, för vem har lust att stå framför den spisen allt för länge när temperaturen krypit över 30 grader där ute. Inte jag! Men samtidigt så är jag ju hungrig, så något måste ju fram på bordet. Och gott måste det, trots värmen, alltid vara….inga halvmesyrer här inte! 😀

En både läckert god, snabb och uppskattad rätt är Spaghetti Pomodoro, en rätt som ofta lagas som lunch när vi är i Italien. Nyckeln till en god Spaghetti Pomodoro är naturligtvis att man lyckas få tag på goda tomater, gärna solmogna. Och just nu så är utbudet inte allt för illa i de svenska butikerna….så passa på!

Spaghetti Pomodoro

Ingredienser 4 pers:

  • Vitlök – 3 klyftor
  • Gul lök – 2 medelstora
  • Färska, mogna tomater – 6 st
  • Tomatpuré – 3 msk
  • Vitt vin – 1,5 dl
  • Olivolja
  • Salt & peppar
  • Ev en nypa socker
  • ca 500 gr spaghetti

….och så här gör du:

  1. Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen minus en minut. Står det t.ex. 8 minuter, koka den i 7. Detta för att den skall suga upp den goda såsen optimalt. Under tiden gör du såsen….
  2. Finhacka vitlöken och grovhacka löken. Fräs detta mjukt i ett par matskedar olivolja.
  3. Hacka tomaterna i bitar (ca 1½ x 1½ cm) och lägg dem i pannan. Rör om och låt allt puttra på medelvärme ett tag.
  4. Häll i vinet och rör i tomatpurén, låt allt småputtra tills det har en lagom konsistens.
  5. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en nypa socker för den rätta balansen
  6. Vill du har i någon mer krydda så funkar det fint med färsk eller torkad oregano t.ex.
  7. När spaghettin kokat klart, häll av vattnet och rör i såsen direkt i kastrullen. Rör om och låt dra ett par minuter.
  8. Vid servering, toppa med rikligt av riven parmesan, servera och njut!

LADDA NER RECEPTET HÄR (PDF) –> VinoFino Recept – Spaghetti Pomodoro

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser