Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , ,

OK, here we go! Har varit sommarstiltje på bloggen alldeles för länge, men så blir det när prioriteringarna är många och dessutom ligger på annat håll tyvärr. Sommaren har varit lång och skön, med en tre veckor lång tripp till norra Italien (Piemonte och Veneto), inklusive ett par oerhört trevliga vingårdsbesök, samt en sanslös medelhavslik avslutning hemma i Svedala. Norra Italien har haft en ovanligt regnig sommar, med ovanligt låga temperaturer, så det ska bli intressant att se hur det påverkar årets vinproduktion. Tror att fortsättningen på sommaren och hösten kommer att avgöra hur vida det blir ett bra eller mindre bra vinår. Regnskurarna störde oss dock inte så mycket, då vi oftast utforskade olika orter varje dag där vi insöp både kultur, arkitektur, mat och dryck i en aldrig sinande ström. Och Italien levererade som alltid och bjöd på allt som vi önskat och lite till….

AnnaMariaAbbona2I år hade vi bestämt oss för att besöka två mindre vinhus, ett i Piemonte och ett i Veneto – båda med kvinnliga vinmakare och ledning. Italien är som helhet ett starkt traditionsbundet land, med en ännu traditionellt konservativ syn på det mesta – inte minst vinproduktion. Därför var det extra spännande och inspirerande att få besöka två etablerade vinhus som i stor stil lyckats i den annars så mansdominerade vinbranschen. Först ut var Anna Maria Abbona i sydvästra Langhe, strax utanför staden Dogliani (som också gett namn åt DOCG Dolcetto di Dogliani, som fick sin DOCG appellations status så sent som 2005), där Anna Maria och hennes man Franco Schellino med hårt arbete och genuin passion för områdets särart lyckats skapa en serie helt fantastiska viner i begränsade volymer.

AnnaMariaAbbonaAnna Maria pratar passionerat om sitt vin, jorden, vingårdens historia och kanske framför allt – sin passion för Dolcetto, områdets dominerande druva. Länge har Dolcetto ansetts vara en druva för enkelt bordsvin, men efter ett långt och enträget arbete att ta fram högkvalitativa viner av Dolcetto ser man nu resultatet – allt fler ser nu denna fantastiska druva i helt nytt ljus och hennes Dolcettoviner har fått mycket bra omdömen även internationellt. Vingurun James Suckling gav Anna Marina Abbona Maioli Dolcetto di Dogliani 2010 hela 93 poäng i en blindprovning förra året (se video) och hade svårt att tro att han just druckit en Dolcetto….

” This is crazy with a subtle berry and juicy character. Full and very balanced with fine tannins and complex flavors. Turns firm and gorgeous.”

Så till vinerna! Här kommer en något kortare beskrivning av de viner vi provade, och köpte med oss hem! 🙂

AMA MaioliMAIOLI Dogliani Superiore 2011

Anna Maria Abbona’s mest kända vin. Gjort på 100% Dolcetto, från de äldsta vinstockarna planterade 1936 efter den stora vinpesten. Jorden, som ligger på ca 500 möh, är tuff, stenig och kalkrik. Vinifiering sker i ståltank i 22 månader och det totala uttaget är ca 7.000 fl/år. Doften är underbart fruktig och koncentrerad, med blåbär och blommiga inslag. Smaken fruktvarm, mogen och harmonisk med en balanserad nivå av tanniner och syra. Passar utmärkt till rött kött, lagrad ost och smakrika pastarätter. Den Dolcetto jag tidigare smakat är ljusår från vad detta vin erbjuder – ett måste för dig som vill prova något genuint nytt. Betyg 4,5/5.

AMA ScavisSCAVIS Vino Rosso 2012

En helt underbar blend av 60% Barbera, 20% Nebbiolo och 20% Dolcetto för att skapa en maximal balans mellan syra (Barbera), tanniner (Nebbiolo) och frukt (Dolcetto). Vinet produceras bara vissa år, då uttaget ligger på ca 3.000 flaskor. Lagrat på stora ektunnor i 24 månader, vilket ger ett elegant, fruktigt och komplext vin med massor med doft och smak. Ett veritabelt kap för 8 EUR/fl. Betyg 4/5.

AMA RosaROSÀ Vino Rosato 2013

Jag är normalt ingen stor fan av Rosé, fram till nu vill säga. Denna rosé är gjord på 100% Nebbiolo, där druvorna endast pressats och ingen maceration (skalkontakt) skett. Efter 6 månader på ståltank blir resultatet en gudomligt fräscht rosé, välbalanserad med en somriga toner av persika och aprikos. Härliga mineraler och en bra syra gör denna rosé till den absolut bästa jag smakat. Det går bevisligen att lära gamla hundar att sitta. Årligt uttag är ca 3.300 fl. Betyg 4,5/5.

AMA CadoCADÒ Langhe Rosso 2009

I grunden en fantastisk Barbera (90%) med en skvätt Dolcetto (10%), en kombination som ger ett rikt, koncentrerat och fantastiskt vin. Vinet får mogna på en mix av stora och små ekfat i 24 månader, vilket skapar härliga toner av italienska kryddor, ceder, mörk frukt och en hint av choklad. Slinker ner oerhört lätt, även om det troligen blir ännu bättre efter några år i källaren. Ett underbart vin, som bara produceras de absolut bästa åren och då med ett uttag av ca 4.000 fl. Betyg 4,5/5.

AMA NettaNETTA Langhe Nascetta

Nascetta är en uråldrig druva unik för Langhe (den enda inhemska vita druva i området), som redan på 1800-talet var känd för att producera utsökta viner. Idag finns endast ett fåtal producenter kvar och Anna Maria Abbona är en av dem som envist håller fast vid druvans potential att åter etablera sig – något hon gör helt rätt i. Det här vinet är gjort på 100% Nascetta med ett årligt uttag på endast ca 1.500 fl. Lätt kylt är detta ett torrt, elegant och härligt läskande vin – som gjort för varma sommarkvällar. Florala toner med inslag av kryddgrönt (salvia, rosmarin), citrus, grapefrukt, ananas och honung. Dessutom passar detta vin utmärkt för lagring och utvecklar sig ytterligare 3-5 år. Betyg 4/5.

Idel toppbetyg för Anna Maria Abbona med andra ord. Och det är inte konstigt! Hennes kärlek till sin del av Italien och djupa vördnad för jorden och dess unika druvor går inte att ta miste på, vilket också slår igenom i hennes högkvalitativa viner. Att hon inte finns representerad på den svenska marknaden är för mig helt ofattbart, då detta är ett guldkorn som för den som uppskattar välgjorda och unika viner. Själv kommer jag att njuta dessa viner under några år framöver, uppleva hur de utvecklas i min lilla källare och självklart ta mig tillbaka för att fylla på förrådet när det är dags. För tillbaka ska jag!

Jag skickar ett varmt tack till Anna Maria, för det mycket vänliga mottagandet och för att den brinnande passion hon så hjärtligt delade med sig av. I vinet ligger sannerligen sanningen, och värmen och kärleken…

Ciao!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,