Etiketter

, , , , , , , , ,

GinoFärsk frukt som avslutning på middagen är mer än vanligt förekommande över hela världen. Så också frukt som ”tillagats”, som en fräsch och somrig fruktsallad med en klick vispgrädde. Men vad är väl en simpel fruktsallad jämfört med 80-tals klassikern Gino – ugnsgratinerad frukt med vit choklad. Ursprunget är inte alls som man kan tro italienskt, utan helsvenskt så det förslår. Rätten skapades* ursprungligen av Pelle Sturén på dåvarande Kockarnas Krog 1985 och döptes efter kocken Niklas Ericsson som gick under smeknamnet ”Gino”. Rätten följde sedan med till Stockholmskrogen PA&Co under senare delen av 80-talet där den slog igenom för den breda publiken och där du fortfarande kan njuta originalet med banan, kiwi och jordgubbar. Och visst håller denna mumsiga och i mitt tycke tidlösa dessert än! Gott så in i bänken och inte helt onyttig… 😀

Originalet innehåller somsagt banan, kiwi och jordgubbar toppat med riven, vit choklad. Så också mitt recept nedan. Men här kan du vara kreativ och blanda de frukter du själv tycker om – har sett och smakat ett otal kombinationer. Själv älskar jag originalsammansättningen då frukterna passar så oerhört bra tillsammans och ger rätten en bra balans mellan smaker, syra och sötma.

Gino

Ingredienser 4 pers:

  • 3 bananer
  • 3 kiwi frukter
  • 250 gr färska jordgubbar
  • 200 gr vit choklad
  • ev. en god vaniljglass till servering

…och så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 250 grader (grill)
  2. Skiva all frukt, blanda och fördela på ett ugnsfast fat
  3. Riv chokladen och täck frukten
  4. Gratinera i ca 5-6 minuter tills ytan fått en fin färg
  5. Servera direkt, ev. med en skopa god vaniljglass

Själv brukar jag köra denna i varmluftsugn, så att frukten också blir varm och släpper ifrån sig lite vätska. Tycker att smakerna kommer fram ännu bättre då. Men detta är en smaksak, så pröva dig fram. Enjoy the nostalgitripp….

* Uppdaterat 2016-07-30 / Har rättat fakta i inlägget så att det nu anger korrekt ursprung!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

 

 

Annonser