Etiketter

, , , , , , ,

Roagna Langhe Rosso 2006Har du någon gång smakat ett vin där första sippen i det närmaste påminner om att slicka på ett finkornigt sandpapper. Det har jag, många gånger. Vissa sämre, och vissa helt fantastiska…som detta! Fick för ett tag sedan en flaska Roagna Langhe Rosso 2006 av min vinbroder Greger när han och frun var över på middag! Hade hört talas om Roagna tidigare då både vinhus och vin fått oerhört goda omdömen från hela det svenska vinkollektivet, men inte fått tillfälle att pröva det tidigare då nollsexan sålt slut i ett nafs. Så lyckan var stor när jag såg vad det var och förväntningarna stora när flaskan korkades upp. Och den lämnade mig definitivt inte oberörd! Efter att ha fått andas ett tag och den initiala strävheten lagt sig en aning, öppnas vinet upp på ett helt underbart sätt. I just love it! Min bättre hälft – not so much…men så har vi ju lite olika preferenser! 😀

”Roagna ändrar sig inte” är vinhusets alldeles egna ordspråk och de strävar med stolthet efter att bevara den traditionella vinframställningen i Langhe. Roagna är känt för sin massiva maceration på upp till 100 dagar för sina bästa viner, dess långa lagring i slovenska och franska ekfat och att inga viner släpps innan de anses drickmogna. Det har sagts att Roagna är som en ovanliga korsning av heavy metal, när det gäller den tuffa attityden till att förmedla den specifika terroirn, och en Wagneropera när det gäller förfining och komplexitet. Jag gillar verkligen den blandningen och håller med till fullo! Att vinhuset inte tummar på sin övertygelse är glasklart – det här är inget trendvin, en populist som flörtar med allt och alla. Vinets tydliga kontrast mellan de finstämda, komplexa detaljer och den lite tuffa smakprofilen gör det både speciellt, unikt och väldigt, väldigt njutbart. Och jag högaktar vinmakarnas starka ambition att gör ärliga, högkvalitativa viner som är transparenta för de mycket unika egenskaperna i Langhe’s terroir.

Egendomen Roagna är belägen i byn Barbaresco, granne med superstjärnan Gaja, och grundades på tidigt 1900-tal av Vincenzo Roagna. Idag drivs vinhuset av Luca Roagna, 4: e generationen av vinmakare. Detta vin är gjort på 100% Nebbiolo från 30-åriga vinstockar på vingården Cascina Pira i Rocche di Castiglione Falletto (Barolo). Druvorna är handplockade, avskaftade och försiktigt pressade innan en mycket lång maceration i 30-50 dagar beroende på årgång. För ett Roagnavin är dock detta en kort tid och därför är Roagna Langhe Rosso ett i jämförelse mer tillgänglig vin, som ändå har med sig alla de karakteristiska egenskaperna från Langhe.

Roagna Langhe Rosso 2006 (nr 79852, nu årgång 2008)

Pris: 211 SEK

Doft: Lite bohusländskt fiskeläger på våren, men dofter av nytjärad båt. Lite fuktigt, tät lövskog med dofter av multnande löv. Allt blandat med toner av blött läder, piptobak, syrliga körsbär och italienska kryddor. Viss mineralitet. Doftar gott minsann!

Smak: Koncentrerad, komplex och full med skiftningar. Lite rökiga toner av tjära, undervegetation, mineral, mörk frukt, nypon och en aning lakritsrot. Elegant och straight forward. Sandiga tanniner och bra, frisk syra. Öppnar somsagt upp oerhört bra, så lufta ett tag och du får valuta för tålamodet.

Passar: Kraftiga och mustiga rätter av rött kött (vilt, nöt, lamm), smakrika grytor, vällagrad ost.

Slutomdöme: Jag kan förstå varför man gillar det här vinet. Det är fler än jag som rejält tröttnat på ekstinna fruktbomber från nya världen. Det här är rakt igenom ett genuint vin, som andas ursprungskraft och erbjuder alla de skiftningar man kan hitta i ett vin. Gott som attan och bjuder på en del motstånd. Ett vin som med rätt matkombination spelar symfoni i munnen. Kan drickas redan nu men också sparas….länge. Ska genast testa nollåttan….

Betyg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,