Etiketter

, , , , , , , , ,

Spansk flaggaÄven om Spanien länge haft den till ytan största vingårdsarealen i världen, så har man främst pga ineffektivitet i produktionen alltid legat bakom Frankrike och Italien i fråga om total vinproduktion. För 25 år sedan låg det spanska uttaget per hektar på ca 17 hektoliter i snitt, idag är siffran ca 50 hektoliter, dvs ca tre gånger så stor. Efter en extremt gynnsam sommar så producerade Spanien total 50 miljoner hektoliter under 2013, vilket motsvarar hela 6,7 miljarder flaskor. Det är en 41% högre produktion än året innan, enligt det spanska jordbruksministeriet. Italien producerade 47 miljoner hektoliter, Frankrike 42 miljoner hektoliter.

Den stora produktionen är dock inte bara av godo. Spansk inhemsk vinkonsumtion har under lång tid minskat år från år och idag är det i Europa bara Norge som har en lägre vinkonsumtion per capita. För bara 8 år sedan konsumerades det mesta av vad som producerades inom landet, idag exporteras mer än dubbelt så mycket som konsumeras (dvs ca 70%). Och då mer än halva Spaniens produktion sker i den centralt belägna Castile-La Mancha regionen, som inte är lika känd och uppskattad som t.ex. Rioja, hålls priserna nere.

Den definitiva statistiken över 2013 års globala vinproduktion presenteras av International Organisation of Wine and Vine först i Maj 2014.

Källa: The Local

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,