Etiketter

, , , , ,

Italiensk BrodoRiktigt god mat behöver inte vara komplicerad. Faktum är att riktigt god mat ofta är väldigt enkel, under förutsättning att den görs på riktigt bra råvaror. Det sydeuropeiska köket (Spanien, Frankrike, Italien etc.) är ett bra exempel, där man ofta använder lokala och säsongstillgängliga råvaror som bas för att skapa relativt enkla men ack så ljuvliga och smakrika rätter. I mitt förra inlägg nämnde jag en fantastiskt god italiensk brodo med kyckling, som rätt väl symboliserar det här tänket – relativt enkel och snabb att göra, med en smak som får smaklökarna att gråta av glädje. Och att jag själv går igång på italiensk cuisine är ingen nyhet, och denna brodo var verkligen supergod.

Brodo” är italienska för buljong. I den här mustiga buljongen får bitar av stekt kycklinglårfilé koka, vilket är den bästa kycklingdetaljen till soppor eller grytor som ska koka lite längre. Som en lite lyxig final toppas soppan med lite flagad parmesan, som med sin fina smak sätter pricken över i:et. Som alltid kan man variera den här rätten efter eget tycke och smak, beroende på vilka råvaror som finns tillgängliga. Ursprungsreceptet kommer från ICA…stort tack å bock för det!

Italiensk brodo med kyckling

Ingredienser (4 pers):

  • 300 g kycklinglårfilé
  • 5 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 5 msk tomatpuré
  • 1 1/2 l vatten
  • 3 msk konc kycklingfond
  • 1 ½ tsk torkad timjan
  • 100 g spaghetti
  • 2 dl frysta gröna ärter
  • 5 msk finhackad persilja
  • 50 g parmesanost
  • salt och peppar

…och så här gör du:

  1. Skär kycklingen i strimlor. Bryn kycklingen runt om i 2 msk av oljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna morötterna fint. Fräs lök och vitlök tillsammans med tomatpuré i resterande olja i en stor kastrull.
  3. Tillsätt kyckling, morötter, vatten, fond och timjan. Låt småkoka under lock i ca 30 minuter.
  4. Bryt sönder pastan (själv använde jag färsk tagliatelle)och tillsätt i soppan. Låt koka ytterligare 8 minuter (spaghetti), eller enligt angiven tid på förpackningen.
  5. Tillsätt ärter och persilja när det återstår 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera soppan toppad med flagad parmesan. Gärna med ett gott bröd till, t.ex. ljust surdegsbröd, att doppa i soppa.

Till denna soppa passar ett lite fruktigare vitt vin med viss syra, t.ex. en italiensk Verdicchio eller Soave.

Smaklig spis! 😀

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 

Annonser